Provereno

Evo šta najviše prija vašem nervnom sistemu: Ako imate ovo, nema šanse da dođe do sloma živaca!

U naštem telu se nalazi mreža nervnih vlakana, i oni imaju veliku moć regeneracije, inače se nikada ne bismo mogli odupreti udarcima sudbine

Saveti stručnjaka
Autor:
Evo šta najviše prija vašem nervnom sistemu: Ako imate ovo, nema šanse da dođe do sloma živaca!
Foto: Profimedia

Međutim, istina je da se nervi oporavljaju veoma sporo: oko 1 mm dnevno. Da biste sačuvali nervni sistem, stručnjaci predlažu da napravite spisak stvari koje su vam bitne u životu: porodica, posao, hobi, kućni ljubimac i td.

Ako na nekom od ovih polja krene nešto po zlu, utehu nađite u onom drugom na spisku. I zapamtite: jaka porodica i pravi prijatelji su najpouzdanija zaštita od nervnog sloma i bolesti nervnog sistema.

Evo šta prija vašem nervnom sistemu:

Svež vazduh - Centralni nervni sistem biće vam zahvalan na dugim šetnjama po svežem vazduhu. Mozak zauzima samo 2 % telesne težine, a apsorbuje 18% kiseonika koje telo dobija - mnogo više od ostalih organa i tkiva.

Nervni sistem voli jednostavnu hranu: hleb, žitarice, ovsenu i heljdinu kašu, mahunarke, ribu, sušenu svinjetinu, iznutrice.

San - Miran, dubok i spokojan san - to je ono što vam je potrebno da obnovite nervni sistem. Spavajte onoliko koliko vašem telu treba. 8 sati je prosečno vreme. Ako nema stresa u životu, prosečnoj osobi je dovoljno 6 sati sna da se oporavi, a najviše 9 sati sna ako je u kriznom periodu života.

Kupanje/plivanje - Ništa ne jača nervni sistem do kupanja, plivanja u moru, jezeru, reci!

Promena aktivnosti - mozak se najbolje čisti ako se fizički izmorimo, a zatim sednemo da pročitamo neku knjigu.

Vežbanje/ sport - Sport znači radost, a radost znači zdrav nervni sistem. Ovo je prirodni lek protiv stresa koji oslobađa mozak i ima blagotvoran uticaj na stanje nervnog sistema.

Radost - Ako želite da imate "živce kao konopce", radite ono što u vama izaziva radost. Bilo da je to slaganje slagalice, kafa sa prijateljima, čitanje knjiga, vežbanje, pletenje, bilo šta... Radost je spas za živce!

Evo šta NE prija vašem nervnom sistemu:

Infekcije/ bolesti - Bilo koji vid zarazne bolesti ne prija nervnom sistemu. Patogeni mikroskopski saboteri: virusi, bakterije - izazivaju intoksikaciju celog organizma. Toksične materije "bombarduju" ćelije autonomnog nervnog sistema. Rezultat tog "bombardovanja" je: glavobolja, slabost, bolovi u zglobovima, znojenje.

Bolest ušiju, sinusa, zuba - Što osoba kasnije započne lečenje upale ušiju, sinusa ili zuba, to je veća šansa da se razvije gnojni meningitis.

Akne - Česte bubuljice mogu uzrokovati moždani apsces - stanje opasno po život. Stoga da ne biste širili infekciju, nikad ne istiskujte bubuljice na licu, pazite na kožu.

Ujed insekata - Kao što su krpelji, prenosioci virusa koji ubijaju nervni sistem. Vodite računa da vas ovi napasnici zaobiđu.

Povrede glave - Sudovi mozga su prilično krhki i trpe pravi šok, ako dođe do bilo kog udara glavom. Ako vozite bicikl, motor ili se bavite borilačkom veštinom, uvek zaštitite glavu kacigom.

Stres - udarci sudbine nisu ništa manje opasni za nervni sistem. Ne mogu svi to izdržati. Stanje hroničnog stresa izaziva neurozu.

Sunce - Pokušajte da izbegnete još jednu vrstu udara - solarnu. Dug boravak na suncu, nervni sistem dugo i naporno plaća.

Buka/informacije - stanovnici velikih gradova redovno pate od komunikativnog stresa uzrokovanog viškom informacija. Tu su bilbordi, tu su zvučne reklame, tu su autobusi, buka, ljudi, pokretne reklame na sve strane... Kad dođete kući najbolje je da isključite televizor i da što možete više izbegnete trovanje nepotrebnim informacijama.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs