grešite, a nsite svesni

Bacate koru od pomorandže i stabljiku peršuna: Lišavate sebe velikih zdravstvenih dobrobiti!

Jeste li razmišljali o tome koliko hrane bacate? Ne mislimo na ostatke nakon obroka, već na delove voća i povrća koje bacamo, a ne bi trebalO
 

Nutricija 29.01.2019. - 16:27h Autor: Stil/Večernji.hr
Foto: Shutterstock

Iako nam izgleda čini kao otpad, delovi voća i povrća koje bacamo zapravo obiluju većom količinom vitamina i minerala nego oni delovi koje konzumiramo.

 

Kore od pomorandže

 

Istraživanja su pokazala da se u kori nalazi tri puta više vitamina C nego u samoj voćki. Nemojte, stoga bacati koru, ušećerite je ili je konzumirajte na neki drugi način. Birajte neprskane, naravno.

 

Čuva srce, štiti od raka i dijabetesa: Evo zašto treba da jedete hranu bogatu vlaknima!

foto: Shutterstock

Stabljike brokolija

 

Znamo, navikli smo da jedemo samo "cvetove" brokolija dok većina nas baca stabljike. Ipak, tu naviku treba da promenimo.

 

Stručnjaci tvrde kako je upravo u stabljikama brokolija, ove jedne od najzdravijih namirnica, najveća koncentracija sastojaka koji deluju protivupalno i sprečavaju oštećenja ćelija.

 

Stabljike peršuna

 

 Jednako su ukusni delovi kao i samo lišće peršuna, koje najčešće koristimo kao začin. Stabljike sadrže mikronutrijente koji blagonaklono deluju na zdravlje vaše kože i očiju.

 

Kora od jabuke

 

Mnogi skidaju koru s jabuke i time prave jednu od najvećih greški. Naime, upravo je kora jabuke zdravija od ploda, obiluje vlaknima i vitaminom C, a pomaže u uklanjanju toksina iz probavnog sistema i održava jednjak čistim.

 

Bacate koru od jabuka: Posle ovoga nikada više to nećete raditi!

foto: Shutterstock

 

Beli delovi lubenice i semenke

 

Ti delovi ove sočne letnje i osvežavajuće namirnice obiluju aminokiselinama koje, dokazano, povoljno deluju na zdravlje srca.


Limunova kora je zdravija i od limunovog soka: Evo šta sve možete s njom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...