grešite, a nsite svesni

Bacate koru od pomorandže i stabljiku peršuna: Lišavate sebe velikih zdravstvenih dobrobiti!

Jeste li razmišljali o tome koliko hrane bacate? Ne mislimo na ostatke nakon obroka, već na delove voća i povrća koje bacamo, a ne bi trebalO

Fitnes & Nutricija
15:11h Autor:
Bacate koru od pomorandže i stabljiku peršuna: Lišavate sebe velikih zdravstvenih dobrobiti!
Foto: Shutterstock

Iako nam izgleda čini kao otpad, delovi voća i povrća koje bacamo zapravo obiluju većom količinom vitamina i minerala nego oni delovi koje konzumiramo.

Kore od pomorandže

Istraživanja su pokazala da se u kori nalazi tri puta više vitamina C nego u samoj voćki. Nemojte, stoga bacati koru, ušećerite je ili je konzumirajte na neki drugi način. Birajte neprskane, naravno.

Čuva srce, štiti od raka i dijabetesa: Evo zašto treba da jedete hranu bogatu vlaknima!

foto: Shutterstock

Stabljike brokolija

Znamo, navikli smo da jedemo samo "cvetove" brokolija dok većina nas baca stabljike. Ipak, tu naviku treba da promenimo.

Stručnjaci tvrde kako je upravo u stabljikama brokolija, ove jedne od najzdravijih namirnica, najveća koncentracija sastojaka koji deluju protivupalno i sprečavaju oštećenja ćelija.

Stabljike peršuna

Jednako su ukusni delovi kao i samo lišće peršuna, koje najčešće koristimo kao začin. Stabljike sadrže mikronutrijente koji blagonaklono deluju na zdravlje vaše kože i očiju.

foto: Shutterstock

Beli delovi lubenice i semenke

Ti delovi ove sočne letnje i osvežavajuće namirnice obiluju aminokiselinama koje, dokazano, povoljno deluju na zdravlje srca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs