Istraživanje pokazalo

Ishranom protiv bakterija: 12 namirnica za borbu protiv urinarnih infekcija!

Kako ne biste smanjili pH-vrednost svog urina i pomogli bakterijama da rastu, tokom infekcije trebalo bi da izbegavate gazirana pića i ishranu s velikim udelom životinjskih proteina

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ishranom protiv bakterija: 12 namirnica za borbu protiv urinarnih infekcija!
Foto: Shutterstock

Hrana koju jedemo, tj. molekuli koje nastaju kada je probavljamo utiču na rast bakterija u našem urinarnom traktu. Stoga bi oni koji imaju problema s urinarnim infekcijama trebalo da malo prilagode svoju ishranu.

Naučnici sa vašingtonske univerzitetske medicinske škole istraživali su nastanak urinarnih infekcija. Ustanovili su da je urin nekih ljudi otporniji na bakterije zato što im određena jedinjenja iz hrane (koja unose direktno ili koja su nusproizvod probave) uskraćuju gvožđe i minerale potrebne za rast.

Lovor leči sve od kašlja do čukljeva: Svi narodni recepti na jednom mestu!

foto: Shutterstock

Nutrijenti koji pomažu telu u borbi protiv urinarnih infekcija zovu se polifenoli. To su jaki antioksidansi, a u probavnom sistemu pretvaraju se upravo u te spojeve koji sprečavaju rast bakterija.

Namirnice s velikom količinom polifenola su:

1. Sveže borovnice i sok od borovnice 2. Nezaslađeni sok od brusnice 3. Nezaslađeni jogurt 4. Crni čaj 5. Tamna čokolada

Kako ne biste smanjili pH-vrednost svog urina i pomogli bakterijama da rastu, tokom infekcije trebalo bi da izbegavate gazirana pića i ishranu s velikim udelom životinjskih proteina.

Svemoguća biljka o kojoj se malo zna: Crveni glog snižava krvni pritisak, ima jako smirujuće dejstvo i sprečava infarkt!

foto: Shutterstock

Stručnjaci napominju kako su i velike doze vitamina C unesenog preko dodataka ishrani takođe loše, ali zato su prirodni izvori tog vitamina itekako poželjni. To ne znači da morate da jedete samo citruse. Nikako nemojte da zaboravite na povrće bogatom vitaminom C poput kelja, prokelja i brokolija. Osim vitamina C, vašem urinarnom traktu za borbu protiv infekcije treba i vitamin A kojeg nalazimo u šargarepi, batatu i dinji. U svoju ishranu obavezno uvrstite i beli luk, blago koje zahvaljujući snažnim antibakterijskim svojstvima služi kao prirodni antibiotik kod raznih oblika infekcija, pa tako i urinarnih.

Čisti debelo crevo, sprečava tumore, smanjuje šećer: Suvo grožđe je rajsko voće koje zimi morate da jedete!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs