Probajte

Kreker test: Saznajte kakav vam je metabolizam, kako se gojite i kako da smršate!

Svaka osoba ima drugačiji metabolizam. Neki mogu da jedu više od norme i da se ne ugoje, a drugima je dovoljno da prođu pored torte i da postanu deblji

Nutricija 10.01.2019. - 19:43h Autor: uspesnazena.com
Foto: Shutterstock

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje SAD, prosečan dnevni unos ugljenih hidrata koji obezbeđuje nutritivne potrebe organizma iznosi 130 grama, odnosno 500 kcal. Drugim rečima, da bismo ostali u dobroj formi, ne bi trebalo da ga prekoračimo.

 

Međutim, svaka osoba ima drugačiji metabolizam. Neki mogu da jedu više od norme i da se ne ugoje, a drugima je dovoljno da prođu pored torte i da postanu deblji. Šta da se radi?

 

Autor kreker testa je genetičar i doktor medicine Šaron Moalem. Prema njegovim rečima, ovo je najlakši način da saznate koliko dobro vaše telo vari ugljene hidrate, a shodno tome, koliko i kojom brzinom treba da jedete, u zavisnosti od vaše genetike.

Potrebni su vam samo neslani kreker i štoperica.

 

Pre nego što počnete, pokušajte da ispunite usta sa što više pljuvačke. Zatim uzmite kreker, zabeležite vreme i počnite da ga žvaćete. Žvaćite sve dok kreker ne promeni ukus i postane sladak. Obratite pažnju na vreme. Ako se ukus krekera nije promenio nakon 30 sekundi od početka žvakanja, onda prekinite test.

 

Vreme od početka žvakanja do trenutka kada se ukus promenio govori o brzini vašeg metabolizma:

 

0–14 sekundi – potpuno;

15–30 sekundi – umereno;

više od 30 sekundi – ograničeno.

 

Tope kilograme i štite od raka: Moćne semenke koje treba da jedemo!

foto: Shutterstock

Šta znače ovi rezultati i zašto se ukus promenio?

 

Naučnik objašnjava da varenje počinje mnogo pre nego što hrana dospe u želudac. Naša pljuvačka sadrži enzim amilazu, koji razgrađuje složene molekule skroba u jednostavne šećere (zbog čega se ukus krekera i menja u sladak). Kod nekih ljudi je koncentracija amilaze i do 50 puta veća od prosečne, dok je drugi gotovo i nemaju.

 

Rezultati u prvom redu ukazuju na visoku koncentraciju amilaze u ustima. Osoba koja ima takve pokazatelje može da pojede višestruku normu (više od 130 grama ugljenih hidrata na dan) i da se ne ugoji.

 

Rezultat od 30 sekundi ili više ukazuje na nisku koncentraciju amilaze, što znači da se treba uzdržavati od ugljenih hidrata (pridržavati se norme), inače će neizbežno doći do nepotrebnog povećanja telesne težine.


Od stomaka će ostati samo pločice: Recept slavnog homeopate za kojim je poludeo svet! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...