verovanje da su žene nečiste tokom ciklusa

Ovo sigurno niste znali: 10 tabua o menstruaciji širom sveta koji će vas zaprepastiti!

Tabui vezani za vaginalno krvarenje mogu se naći širom sveta, a ovo su najuobičajniji

Fitnes & Nutricija
10:04h Autor:
Ovo sigurno niste znali: 10 tabua  o menstruaciji širom sveta koji će vas zaprepastiti!
Foto: Shutterstock

Jug Indije uzdrmali su nasilni protesti nakon što su se tri žene suprotstavile vekovima staroj zabrani ulaska žena u hinduistički hram.

Taj hram je jedan od mnogo takvih u Indiji koji brane ulazak "ženama menstrualne dobi", što je praksa koja potiče iz verovanja da su žene i devojke nečiste tokom menstruacije.

Isključenje iz verskih mesta

Žene se isključuju iz verskih mesta i obreda tokom menstruacije u mnogim delovima Azije, uključujući pretežno hinduističku Indiju i budističke zajednice Japana i Kine.

Muslimankama po celom svetu se brani ulazak u džamije ili učestvovanje u molitvama tokom menstruacije. Prošlog januara je učenicama iz Gane bilo zabranjeno da pređu reku dok su imale menstruaciju. Zabranu je navodno odredio lokalni bog reke.

Devojke se izbacuju iz domova

U delovima Indonezije, Indije, Nepala i u nekim nigerijskim plemenima, devojke i žene se izbacuju iz domova tokom menstruacije i često moraju spavati u štalama. U Nepalu ih je poslednih godina nekoliko izgubilo život, najčešće zbog udisanja dima, nakon što su pokušale da se zagreju paleći vatru.

Kako menstruacija utiče na mozak žene: Podivljali hormoni teraju na lude postupke!

foto: Shutterstock

Zabrana kuvanja

Praznoverja oko učinka menstruacije na hranu opstaju u mnogim delovima sveta.

U Indiji postoje verovanja da će krastavci koje takne žena u menstruaciji početi da trule, dok druge veruju da one mogu usiriti puter i pavlaku ili pokvariti majonez. Neki veruju da testo za hleb koje je dotakla žene koja ima menstruaciju neće narasti.

Zabrana kupanja

Od Indije i Izraela do nekoliko evropskih i južnoameričkih zemalja ženama se govori da se ne kupaju ili peru kosu tokom menstruacije, jer će se razboleti ili postati neplodne.

Bez sređivanja

Ženama se često savetuje da ne šišaju i farbaju kosu za vreme menstruacije. Nekima se savetuje da se ne depiliraju, jer bi im dlaka mogla brže rasti, dok se drugima govori da ne seku ili lakiraju nokte.

Dalje od biljaka

Neke kulture brane ženama s menstruacijom da dodiruju biljke, cveće ili hodaju kroz useve, jer bi mogli uvenuti.

U Indiji se ženama ponegde govori da tokom menstruacije ne dodiruju ili zalivaju biljke koje se smatraju svetim, poput bosiljka.

Dalje i od životinja

Neke kulture veruju da će neke životinje, poput pasa i konja, dodir sa ženom koja ima menstruaciju uznemiriti.

U delovima Indije i Nepala devojke koje imaju menstruaciju ne smeju taknuti krave koje se u hinduizmu smatraju svetima. U nekim plemenima Ugande ženama se brani da piju kravlje mleko zbog verovanja da bi time mogle zaraziti celo krdo.

Što dalje od muškaraca

Ženama koje imaju menstruaciju se u mnogim konzervativnim mestima sveta ne dopušta da izlaze i imaju bilo kakav kontakt s dečacima i muškarcima.

Ortodoksni judaizam brani ženama kontakt s muškarcima tokom menstruacije na kraju koje moraju obaviti obredno kupanje nazvano "mikvah". U delovima Poljske i Ruande se veruje da polni odnos sa ženom koja ima menstruaciju može ubiti.

Nema vežbanja

Vežbanje ili bavljenje sportom, prema nekim verovanjima, može biti štetno po menstrualni ciklus žene i njeno telo.

Kineska plivačka zvezda Fu Janhui je 2016. godine otkrila da je takmičenju na olimpijadi u Riu imala menstruaciju, čime je razbila veliki tabu i izazvala opštu raspravu u Kini.

Zabrana korišćenja tampona

Devojke se često upozoravaju da bi korišćenjem tampona mogle oštetiti himen, a to bi ih u nekim konzervativnim društvima moglo osramotiti, navodi se u prilogu udruženja Tomson Rojters.

Evo šta menstruacija govori o vašem zdravlju: Ako primetite ove simptome, javite se lekaru obavezno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs