Neverovatno

Oni se smatraju nazdravijim ljudima u Americi: Kako se hrane Amiši?

Njihov način života je nešto što ih izdvaja od ostatka sveta. I dok mi sedimo pored televizora i kompjutera, oni vredno rade

Fitnes & Nutricija
13:43h Autor:
Oni se smatraju nazdravijim ljudima u Americi: Kako se hrane Amiši?
Foto: Profimedia

Mnogi Amiši ne puše i ne piju i uglavnom nisu promiskuitetni, što je stručnjake dovelo do zaključka da ovakav način života ima očigledno važnu ulogu za zdravlje, što nije novost, ali svakako potvrđuje dosadašnja istraživanja.

foto: Profimedia

Među ostalim faktorima je i količina fizičkog rada. Mnogi Amiši se bave poljoprivredom, građevinom i drugim poslovima koji zahtevaju ogromnu količinu fizičke aktivnosti koja ih čini zdravima.

Dok ostatak Amerike, ali i ostatka sveta dobar deo vremena u danu provodi ispred malih ekrana, Amiši vredno rade, gaje useve, sami izrađuju svoj nameštaj, grade svoje kuće i uopšteno se masovno bave proizvodnjom raznih dobara.

Stručnjaci veruju da kombinacija svega navedenog doprinosi njihovom odličnom zdravlju. Osim toga, zabeleženo je da Amiši žive i nekoliko godina duže od proseka.

Još jedan važan faktor jest činjenica da Amiši sami gaje svoju hranu. Koriste se organskim metodama kojima se dobija zdravo voće i povrće, zdravo mleko i meso i neobrađena hrana kakvu mnogi na svetu nikada nisu probali ili su je konzumirali davno, sedamdesetih i osamdesetih kada tržište prerađenih prehrambenih proizvoda nije bilo tako veliko kao danas.

Iako mnogi ismevaju njihov način života, smatraju ih zaostalima i primitivnima, posvećenost Amiša "prostom" životu uz čistu lokalnu hranu koja im donosi dobro zdravlje predstavlja način života o kojem zapravo govore mnoga istraživanja i potvrđuju ga kao ključan za dobro zdravlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs