Nije svaka tečnost dobra

6 namirnica koje pogoršavaju prehladu

Još od malih nogu uče nas šta bi trebalo da pijemo i jedemo kada smo bolesni, ali pogledajte gde grešimo kada bukvalno shavtimo zadatak da pijemo što više tečnosti
Fitnes & Nutricija
05:56h Autor:
6 namirnica koje pogoršavaju prehladu
Foto: Shutterstock

1. Kupovni voćni sokovi

Ceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom organiymu preko potrebni, ali, to ne važi i za kupovne sokove. Takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne ćelije i "krade" vitamine iz tela što slabi imunitet.

2.

Kafa

Kada smo bolesni trebalo bi da pojačamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka deluje kao vrlo snažan diuretik što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

3. Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za telo oslabljeno virusom. Ona je prepuna zasićenih masti koje su teške za varenje i mogu značajno da poremete probavni sisitem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

4. Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu da iritiraju već oštećenu sluznicu tokom bolesti, što može dodatno da pojača simptome bolesti. U tu grupu spadaju turšija, citrusi, posebno pomorandža i paradajz u svim oblicima. Citruse bolje iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol

Baš kao i kafa, alkohol "tera" tečnost iz tela pa samim time može da uzrokuje dehidraciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može da smanji njihovo delovanje. Iako istraživanja potvrđuju da čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Mlečni proizvodi

Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno pojačati kašalj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs