Nije svaka tečnost dobra

6 namirnica koje pogoršavaju prehladu

Još od malih nogu uče nas šta bi trebalo da pijemo i jedemo kada smo bolesni, ali pogledajte gde grešimo kada bukvalno shavtimo zadatak da pijemo što više tečnosti
Nutricija 15.01.2014. - 13:09h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

1. Kupovni voćni sokovi

 

Ceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom organiymu preko potrebni, ali, to ne važi i za kupovne sokove. Takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne ćelije i "krade" vitamine iz tela što slabi imunitet.

 

2.

Kafa

 

Kada smo bolesni trebalo bi da pojačamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka deluje kao vrlo snažan diuretik što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

 

3. Pržena hrana

 

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za telo oslabljeno virusom. Ona je prepuna zasićenih masti koje su teške za varenje i mogu značajno da poremete probavni sisitem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

 

4. Kisele namirnice

 

Kisele namirnice mogu da iritiraju već oštećenu sluznicu tokom bolesti, što može dodatno da pojača simptome bolesti. U tu grupu spadaju turšija, citrusi, posebno pomorandža i paradajz u svim oblicima. Citruse bolje iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

 

5. Alkohol

 

Baš kao i kafa, alkohol "tera" tečnost iz tela pa samim time može da uzrokuje dehidraciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može da smanji njihovo delovanje. Iako istraživanja potvrđuju da čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

 

6. Mlečni proizvodi

 

Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno pojačati kašalj.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...