bićete oduševljeni

Rapsodija ukusa i raj za nepca: Uz ovih 6 napitaka za vas nema zime! (RECEPT)

Ako želite da unesete malo promene u svoj predstojeći praznični meni, isprobajte ove recepte u čijim ukusima ćete sigurno uživati

Fitnes & Nutricija
09:44h Autor:
Rapsodija ukusa i raj za nepca: Uz ovih 6 napitaka za vas nema zime! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Kuvano vino postalo je zaštitno piće zime, ali koliko god volimo da uživamo u njegovoj toploti i mirisima klinčića i cimeta što plutaju u njemu, od viška glava može da boli.

Donosimo vam 6 recepata za napitke čije bogatstvo ukusa će vas oboriti s nogu.

Kokteli od čajeva

Planinski viski

Planinski čaj nam je jedna od najdražih 'grejalica' zimi zbog blagotvornih svojstava bilja koje sadrži. Baza mu je šipak, čijim ukusom nikada ne možete pogrešiti, ali ono što ga čini jednim od najboljih prijatelja našeg nepca su list kupine, plodovi crnog trna, cvet lipe, plod jarebike i list mente.

Ako tome dodamo malo finog, 12 godina starog viskija, dobijemo onaj odličan osećaj toplote koja se širi grudima i zadržava u telu. Dovoljno da pomislimo kako možemo osvojiti neku planinu ili barem sve dnevne obaveze po ovom tmurnom zimskom vremenu.

Sastojci:

  • 6 kesica planinskog čaja
  • 2 dcl viskija
  • 4 kašičice cvetnog meda
  • 2 kriške pomorandže
  • 3 kriške limuna
  • litra vruće vode

Priprema:

  • Napravite čaj od kamilice i u njega dodajte med, viski, pomorandže i limun.
  • Dobro promućakjte i ostavite da se ohladi.

Sirovi zeleni napici: Jabuka i krastavac sa još jednim tajnim sastojkom!

foto: Shutterstock

Hot čaj od đumbira

Đumbir se zbog velike količine minerala, vitamina i antioksidanasa smatra jednom od najzdravijih začinskih biljaka, a zbog svoje ljutine često se upoređuje s biberom ili ga zamenjuje u jelima.

Narodi s jugoistoka Azije već ga 7000 godina koriste ga kao zaštitnik imuniteta i gastronomsku poslasticu.

Gde ćete bolje ako od njega možete još napraviti fini čaj bogatog i specifičnog ukusa, malo ga zasladiti domaćim medom i zima će biti oterana iz kostiju.

Sastojci:

  • 4 kesice vrućeg đumbira s limunom
  • 2 dcl viskija
  • 3 kašičice cvetnog meda
  • 7 dcl vruće vode

Priprema:

  • Pripremite vrući đumbir s limunom i u njega dodajte viski i med. Servirajte u šoljicama sa štapićem cimeta.

Razbudićete se za tili čas: Ovi napici mogu zameniti jutarnju kafu, bićete poletni i veseli!

foto: Shutterstock

Punčevi

Crveni praznici

Punč je jedan od onih napitaka koji su toliko vezani uz određeni period da se više ne pitamo mora li taj napitak biti baš takav.

Uz kombinaciju pomorandži, jabuka, jagoda i vinjaka u već ionako odličnom piću završili smo na savršenom zimskom osveženju s ukusima leta u ukusima koji se tek naziru.

Sastojci:

  • 4 crvene pomorandže
  • 7 dcl crnog vina
  • pola šoljice vinjaka
  • naseckana jabuka
  • 2 kesice ješavine začina za punč
  • 250 grama naseckanih jagoda

Priprema:

  • Zagrejte crno vino i prelijte ga po kesicama mešavine začina.
  • Iscedite pomorandžin sok i pomešajte ga s vinjakom, jabukama i jagodama te dobro promešajte.
  • Dodajte crno vino s mešavinom začina i pustite da odstoji nekoliko sati u frižideru.
  • Servirajte hladno.

Rumeni rus punč

Ko kaže da punč mora biti od crnog ili belog vina? Slatkasta vina nepravedno su zanemarena u pripremi ovog napitka, ali mi ih obožavamo jer stvaraju posebnu boju i ukus punča. Lepo se slažu s votkom, a sirup od višanja sve to povezuje u pitku rapsodiju.

Sastojci:

  • 350 ml votke
  • litra slatkastog vina
  • 4 kesice mešavine začina za punč
  • sirup od trešanja ili višanja
  • trešnje i jabuke za dekoraciju

Priprema:

  • Zagrejte vino i prelijte ga po mešavini začina za punč.
  • Pomešajte votku sa sirupom dok ne dobijete željeni intenzitet ukusa i boje.
  • Sve promešajte i zagrejte ako želite topli koktel ili ostavite da se ohladi te servirajte s kockama leda ako ga želite piti hladnog.

Napitak koji ćete obožavati: Napravite ovaj turski čaj od jabuka, budi sva vaša čula! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Kuvana vina

Đumbir škot

Ne znamo za vas, ali mi praznike ne možemo zamisliti bez kuvanog vina.

Iako je samo po sebi odlično, kada nam treba ekstra toplote posežemo za nekoliko jednostavnih, ali efikasnih sastojaka. Predlažemo vam recept kuvanog vina za one koji vole malo intenzivniji ukus u svojim zimskim degustacijama.

Sastojci:

  • litra crvenog vina
  • 2 dcl viskija
  • pola đumbira
  • 3 kašičice meda
  • kašičica ekstrakta od vanile
  • 4 kesice mešavine začina za kuvano vino
  • limun i pomorandža

Priprema:

  • Prokuvajte vino i prelijte preko četiri kesice mešavine začina, te poklopite na nekoliko minuta.
  • Iseckajte đumbir u viski (količinski po želji), dodajte ekstrakt vanile, limunov i pomorandžn sok, dobro pomešajte i dodajte kuvano vino.

Napravite zdrav napitak gde god se nalazite: Sjajan trik za kojim će vam svež sok biti uvek na dohvat ruke!

foto: Shutterstock

Zlatni guč

Namenjen je onima koji vole malo skladnije i blaže ukuse. Sok od pomarandže i začinjeni rum u kombinaciji s mešavinom začina za kuvano vino već pri prvom mirisu intenzivno prizivaju neka minula vremena, a blagi ukusi koji klize niz grlo idealni su za mirne trenutke pod ćebetom ili pored prozora, na toplom.

Sastojci:

  • litar belog vina
  • 2 dcl začinjenog ruma
  • 3 dcl soka od pomorandže
  • 3 kašičice meda
  • Mešavina začina za kuvano vino
  • kriške pomorandže i jabuke za dekoraciju

Priprema:

  • Prokuvajte vino i prelijte preko četiri mešavine začina, te poklopite na nekoliko minuta.
  • Pomešajte začinjeni rum, sok od pomorandže i med, te dodajte u kuvano vino.

Topli napici za hladne zimske večeri: Slatki gutljaji za potpuno uživanje (FOTO, RECEPTI)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs