Iznenadićete se

Štiti srce, jača kosti, deluje protiv upala: Lekovita svojstva kore pomorandže!

Nemojte nikada da bacate kore od pomorandže. One mogu da se iskoriste na nekoliko načina!

Fitnes & Nutricija
Autor:
Štiti srce, jača kosti, deluje protiv upala: Lekovita svojstva kore pomorandže!
Foto: Shutterstock

Ukoliko imate neprijatne mirise po sobama, ili čisto želite da Vam soba lepše miriše – kore od pomorandže rasporedite na nekoliko mesta u sobi i videćete rezultat, tačnije – osetićete. Zimi je dobro stavljati na radijatore, tada se miris još više oseti. Sledeća korist pomorandže je nešto što ćemo malo detaljnije opisati u tekstu. Sama kora je odlična za lepotu, a veoma je i zdrava.

Šta sve sadrži kora od pomorandže

U njoj su mnogi vitamini, vlakna, eterično ulje i gomila drugih sastojaka. Tu su i sastojci koji osnažuju imunitet. Vitamin C koji se ovde nalazi, a iz prirodnog je izvora, će oterati prehladu iz Vašeg organizma i podići imunitet. Uz sve to, podstiče varenje i dobro otvara apetit. Pomorandžina kora je još odlična i za čišćenje disajnih puteva, protiv kašlja i sekreta. Ima pozitivno dejstvo prilikom čišćenja pluća, a odlična je i u obliku antialergijskog „sredstva“. Mora se napomenuti da kora ove sjajne voće u sebi sadrži i takve antioksidante koji će uspešno smanjiti nivo lošeg holesterola u Vašoj krvi. Kada osušite koru, ona može da se koristi na koži, a sve je to moguće jer ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Ukoliko patite od mitesera i bubuljica – kora od pomorandže je pravi lek za Vas. Eterično ulje iz kore se koristi u aromaterapiji, uz to podiže raspoloženje i umiruje živce. Ne biste rekli da se toliko jeftino može dobiti ovako efikasan lek, ali su ovo činjenice.

Pomorandžina kora ima duplo više vitamina C: Koristite je samo ovako!

foto: Profimedia

Upotreba pomorandžine kore i načini lečenja s njom

Lep zadah: nisu Vam potrebne skupe žvakaće gume kako biste to obezbedili. Žvakanje kore od pomorandže će Vam to omogućiti na veoma jeftin i kvalitetan način. Radite ovo često i videćete rezultate veom brzo.

Štiti srce: pošto u sebi sadrži nekoliko vrlo korisnih antioksidanata, kora od pomorandže štiti srce tako što snižava pritisak u krvi, koji je i jedan od najčešćih uzročnika bolesti srca. Uz to, štitiće Vas i od drugih kardiovaskularnih bolesti.

Jača kosti: jedna zanimljivost koju sigurno niste znali je ta, da kora od pomorandže sadrži čak i 2 puta više kalcijuma nego sama voćka. A to je veoma dobro, jer je poznata činjenica da je kalcijum od vitalnog značaja za zube i naše kosti.

Protiv upala: uvrstite u svakodnevnu ishranu i koru od naradže, i na taj način će većina upala da prođe i nećete imati problema više sa istim.

Jača imunitet: naveli smo da je veoma veliki borac u jačanju Vašeg imuniteta, a to čini tako što u sebi sadrži veliki procenat vitamina C. Redovnim konzumiranjem C vitamina rešićete se infekcija, prehlada, glavobolja, umora.. Uz vitamin C, tu je i vitamin A, koji takođe igra vrlo istaknutu ulogu u jačanju Vašeg imuniteta.

Izbeljivanje zuba: ako ste tražili idealan tretman za izbeljivanje zuba, onda ste na pravom mestu. Jednostavno istrljajte Vaše zube korom od pomorandže, to radite svakodnevno, a Vaši zubi će Vam veoma brzo biti veoma zahvalni.

Čaj: veoma je lekovit, osvežava i veoma prija organizmu i kao ledeni napitak.

Za lepšu kožu: pomorandžina kora je idealno sredstvo ukoliko želite da imate lepšu i utegnutiju kožu. Tokom tuširanja utrljajte koru na Vašu kožu, a na taj način ćete je doterati praktično do granica savršenstva. Napominjemo da ovaj postupak treba ponavljati svake večeri, i to nekoliko meseci, a tada ćete videti prave i kvalitetne rezultate.

Zaštitite se od komaraca: leti želite da sedite napolju, na terasi i da uživate sa svojim društvom. Međutim, dobro znamo da je tada teško pobeći od komaraca. I za ovo je idealno rešenje kora od pomorandže. Veoma jednostavan recept postoji za ovo: istrljajte telo ovom specifičnom korom. Na taj način ćete biti među onima koje komarci ne „napadaju“.

Smanjuje nivo šećera, čuva vas od bakterija, pomaže pri mršavljenju: Ovaj začin je najbolji prirodni lek!

foto: Shutterstock

Gde još može da se upotrebi kora od pomorandže?

Neprijatan miris cipela: dođete sa posla i izujete se, ali se neprijatan miris širi. Rešenje za ovo je da stavite koru od pomorandže tokom noći u Vašu obuću, a ona će izvući sve neprijatne mirise.

Čišćenje rerne od mirisa: stavite na pleh koru od pomorandže i uključite rernu na 180 stepeni. Tako ostavite nekih pola sata. Osim što će Vam čitava rerna lepo mirisati, čitava kuhinja će imati, takođe, prijatan miris.

Protiv neugodnih mirisa u frižideru: desilo Vam se sigurno nekada da otvorite frižider i da Vas zapljusne neprijatan miris. To ćete veoma lako rešiti što ćete ubaciti u frižider nekoliko kora pomorandže.

Napravite sopstvenu romantičnu sveću: prerežite koru na pola po sredini. Jedno od polovina odvojite od ostatka ploda, dotle pazite da bela kožica ostane na njoj, jer će Vam ona poslužiti kao tilj. U koru dodajte malo maslinovog ulja, a istim gledajte da prelijete i „fitilj“.

Važna napomena: Ako imate problema sa astmom, u tom slučaju kore od pomorandže nisu baš preporučene za Vas. Tu dolazimo do problema velike količine kalcijuma koji se nalazi u kori od pomorandže. Ona je u stanju da pokrene napad astme. Naravno, zlo se događa i tu samo ona kada se konzumiranje odigrava u prevelikim količinama. Treba isto napomenuti, da se od velike količine pomorandže stvara i sluz, pa to takođe nije dobro za astmatičare.

Melem za bubrege i prostatu, snižava krvni pritisak i leči urinarne infekcije: Čaj koji doktori prepisuju umesto lekova!

foto: Shutterstock

Blagodeti pomorandžine kore

Naveli smo nekoliko razloga zašto biste trebalo da ubacite pomorandžu, a posebno njenu koru u svakodnevnu upotrebu. Posebno je interesantno, što utiče na veći deo organizma, a veoma je jeftina. Umesto skupih preparata za kožu i drugih hemijskih lekova, Vi dobijate prirodan preparat koji je uveliko testiran i nije štetan, osim u slučajevima koje smo i naveli. Treba u svamu biti umeren, pa i u konzumiranju kore od pomorandže. Verovatno do sada nista znali koliko je zapravo korisna sama kora ove voće, a od sada imate i odličan razlog da ne bacate tu istu koru, koja se može iskoristiti na nekoliko načina i metoda. Budite inovativni i nemojte se libiti da isprobate koru i od drugih voćki. Naučnici sve češće dokazuju koristi samih kora.

Napomena: obazevno dobro operite sve voćke koje kupujete, osim ako su organske, tada to nije toliko potrebno. Prskanje voćki je postala praksa, pa je zaista preporučljivo prvo dobro oprati, pa tek onda konzumirati.

Snižava krvni pritisak, čuva srce i kosti, reguliše probavu: Ova namirnica je blago za ceo organizam! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs