Detoksikujte se

Predlog za nedeljni ručak: Danas je dan za zdravu ishranu!

Vreme je da oporaviti organizam opterećen prazničnom trpezom. Evo predloga kako da spremite savršen nedeljni ručak
Fitnes & Nutricija
19:02h Autor:
Predlog za nedeljni ručak: Danas je dan za zdravu ishranu!
Foto: Shutterstock

Tokom praznika obično jedemo i pijemo previše, što nam garantuje povećanje kilaže. Kada prođu praznici, teško nam pada bilo kakva pomisao na hranu, a kamoli na spremanje nedeljnog ručka.

Ove nedelje predlažemo vam da spremite obrok koji će pomoći da se detoksikujete i povratite energiju.

Najbolji način detoksikacije je lagana mediteranska ishrana zasnovana na žitaricama, povrću, voću i ribi. Kako bismo iz organizma isprali sve one toksine koje su se nakupili tokom prazničnih ručkova, predlažemo da u ishranu uvrstite što više supa i variva.

Supe bi trebalo da sadrže brokoli i korenasto povrće poput celera i šargarepe. Ove namirnice su poznate kao „čistači jetre“. Brz oporavak garantuje i čorbica od paradajiza koja je odličan izvor snažnog antioksidansa. Ne zaboravite da u ishranu unesete i dovoljen količine tečnosti, a to mogu biti čajevi, limunade ili sveža voda.

Ove nedelje iz ishrane izbacite kisele salate, napravljene za zimnicu. Kupite sveže salate koje ćete začiniti kvalitetnim „ekstra devičanskim“ maslinovim uljem.

Naš predlog za ovonedeljni meni je:

Predjelo: Paradajiz čorba

Za četiri osobe je potrebno: 2 šargarepe, pola celera, jedna glavica crnog luka, malo ulja, pola litre pasiranog paradajiza, 250 ml vode, malo peršuna, i malo testenine, so i biber.

Priprema: Izrendajte šargarepu, celer i luk i kratko izdinstajte na malo ulja. Dodajte začine, pasirani paradajiz i vodu i kuvajte 20 minuta na laganoj temperaturi. U corbu dodajte sitnu testeninu (flekice ili zvezdice od testenine) i kuvajte još 10 min. Dodajte peršun, so i biber po potrebi.

Glavno jelo: Mirisna škarpina

Potrebno je: 1kg ribe(škarpina ali može i neka druga riba), sok od celog limuna, 2 kašičice vegete, 100 ml maslinovog ulja, 1kg krompira, 200 g sveže crvene paprike, 200 ml belog vina, 100 g maslina, 1 crni luk, 2 cešnja belog luka.

Priprema: Ribu očistite, operite, nakapajte limunovim sokom, pospite kašičicom vegete i ostavite da odstoji oko pola sata. U vatrostalnu činiju, na malo ulja stavite pripremljenu ribu, krompir narezan na veće komade, nasečenu crvenu papriku, luk i masline. Pomešajte maslinovo ulje, vino, kašičicu vegete i beli luk narezan na listiće, pa time prelijte povrće i ribu. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 40 minuta.

Salata: Svežu zelenu salatu pomešajte sa rotkvicom i prelijte je sa kašičicom maslinovog ulja i jabukovog sirćeta i soli.

Desert: Voće

Pošto je ovo nedelja u kojoj predlažemo detoksikaciju, najbolje je da ne spremate kolače nego kupite dosta citrusnog voća i jabuka, operite ih stavite na sto. Danas je dan kada se hranite zdravo.

Ukoliko hoćete da upotpunite ovaj detoks dan, najbolje bi bilo da poslužite i čaj od koprive koji je odličan čistač krvi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs