Korisne studije

Hrana od koje smo pametniji: Šampanjac, školjke i dobro žvakanje čuvaju mozak!

Izreka Čuvaj pamet za stare dane nije smišljena slučajno a nekoliko istraživanja pomogo nam je da uz pomoć određene ishrane sačuvamo male sive ćelije
Fitnes & Nutricija
19:58h Autor:
Hrana od koje smo pametniji: Šampanjac, školjke i dobro žvakanje čuvaju mozak!
Foto: Shutterstock

Zdravi mehurići

Naučnici Riding instituta su otkrili da šampanjac sadrži nešto što se zove "fenolna jedinjenja" a što stimuliše signale u delu mozga zaduženom za kontrolu pamćenja i učenja, odnosno usporava zaboravljanje tokom starenja. U praksi bi to značilo da nam pomaže kod prostorne memorije odnosno, pomaže da pamtimo informacije o našoj okolini i snalaženju u njoj. Efekti su vidljivi već nakon dve čaše šampanjca nedeljno, ali naučnici upozoravaju da to ne može biti bilo koje penušavo belo vino već samo ono za koje se koriste dve vrste crnog grožđa - Pino noar i Pino Morir.

Ništa bez žvakanja

Što duže žvaćete hranu to bolje i to ne samo zato što je to dobro za lakše varenje! Nekoliko studija povezalo je nedostatak zuba sa kognitivnom funkcijom, a jedna od teorija je da nemogućnost žvakanja smanjuje dotok krvi u mozak. Tim švedskih naučnika je 2012. godine testirao teoriju o žvakanju. Posmatrali su 550 ljudi starijih od 77 godina i ustanovili da su oni koji su imali poteškoće sa žvakanjem tvrđe hrane, poput jabuke imali veće predispozicije za razvoj kognitivnih poremećaja. Takođe, sporije žvakanje omogućava hrani vreme da se slegne tako da ćete osetiti sitost i izbeći prejedanje.

Ispecite sami kolače

Nisu sve masti loše po nas, ali trans masti koje nalazimo u polugotovim kolačima su državni neprijatelj broj 1. Studija iz 2009. godine Oregon zdravstvenog instituta otkrila je da je visok nivo trans masti u krvotoku povezan sa smanjenom kognitivnom funkcijom i manjim mozgom. Koji je bolji način izbeći polugotove nezdrave kolače nego napraviti sami svoje. Neke od korisnih recepata ćete naći OVDE.

Bacite se na sardine

Oduvek su nam govorili da unosimo što više ribljeg ulja, ali do skoro bilo je malo konkretnih dokaza da omega masne kiseline, kojih ima i u jajima i orašastom voću, donosi dobrobiti mozgu. Nedavno objavljena studija pokazala je da su ove materije izuzetno korisne kako bismo "očuvali pamet" pod stare dane. Nakon šest meseci posmatranja, grupa na Univerzitetu u Berlinu na kojoj se istraživanje radilo, pokazala je da je bolje u stanju da planira, organizuje, razvija strategiju, koncentriše se i pamti. Sardine su, na primer, izuzetno bogate fosfatidilholinom, ključnom nutritivnom sastojku za funkciju pamćenja.

Super vitamin B-12

Nisu samo loše masti štetne po naš mozak. Sve što jedemo utiče na zdravlje naših sivih ćelija. Skorašnje istraživanje na Oksfordu pokazalo je da visok nivo B vitamina može da uspori početak Alchajmerove bolesti. To podrazumeva dosta zelenog povrća kao što je brokoli, kelj i spanać. Takođe pomažu mleko, školjke i džigerica. Sve ove namirnice sadrže super vitamin B-12 koji održava naš mozak u zdravoj veličini i usporava kognitivni poremećaj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs