zdravi kao dren

Budite otporni na sve viruse: Ovih 10 namirnica morate da jedete ove jeseni i zime!

Jesen i zima su period kada je neophodno napuniti se vitaminima jer virusi vrebaju sa svih strana

Fitnes & Nutricija
Autor:
Budite otporni na sve viruse: Ovih 10 namirnica morate da jedete ove jeseni i zime!
Foto: Profimedia

Sezona virusa i prehlada je u punom jeku, te je veoma važno da više nego ikada obraćamo pažnju na namirnice bogate vitaminima i hranljivim materijama.

Ali to ne znači da moramo posezati za egzotičnim ili skupim proizvodima. Ono najbolje voće i povrće često se može pronaći u svakoj radnji ili pijaci.

Mandarina

Kada na radnjama i na pijacama počnu da se prodaju mandarine, znamo da je sa sigurnošću stigla jesen. Bogata je vitaminom C zbog čega se ovo citrusno voće često koristi tokom sezone prehlada i gripa, a kako ubrzava metabolizam, smatra se i povoljnom namirnicom za skidanje kilograma.

Mandarina obiluje i vlaknima, zbog čega će povoljno utiati na probavu. Citrusne note povoljno deluju i na živčani sistem, pa će konzumacija ovog voća povoljno delovati i na stresne situacije.

Najzdravija mandarina na svetu: Klementina može da spreči ovih 5 teških bolesti!

foto: Shutterstock

Jabuka

Kasna jesen nezamisliva je bez uživanja u možda i najpoznatijem jesenjskom voću – jabuci. Zabeženo je više od deset hiljada sorti jabuke, a koliko je ljudi vole dovoljno govori i poznata uzrečica:

„Jabuka dnevno tera doktora iz kuće napolje“.

Snažno deluje na imunitet, a kako čak 82 posto nje čini voda, mnogi joj se okreću. Obiluje vlaknima, zbog lega je odličan saveznik za dobru probavu.

Ako se ovako koristi, jabuka može vrhunski da očisti kožu i regeneriše kosu!

foto: Profimedia

Narandža

Kada tokom zimskih i jesenjskih meseci posežemo za hranjivim međuobrokom, često nam se na listi nađe upravo ovo voće. Osim vitaminom C i vodom, narandže su bogate mineralima: kalcijumom, kalijumom i magnezijumom.

Kalcijum čuva kosti, a kalijum živčani sistem i mišićna tkiva. Odličan su izbor i za trudnice zbog zasićenosti folnom kiselinom.

Virusi će bežati od vas kao đavo od krsta: Ojačajte imunitet ovim moćnim napitkom! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Nar

Iako njegovo čišćenje i nije najveselija aktivnost, nar ili šipak jedna je od najboljih namirnica za kojima možete posegnuti u ovom periodu. Osim što povoljno utiče na zdravlje krvotoka i jača imunitet, nar, baš poput banane, utiče i na raspoloženje.

Naime, bogat je fitokemikalijama koje podstiču stvaranje seratonina, poznatog kao hormona sreće, a svaka pomoć za bolje raspoloženje u ovim sivim i tmurnim danima i više je nego dobrodošla.

Čudotvorni eliksir zdravlja: 5 fantastičnih razloga zašto treba češće da jedete nar!

foto: Shutterstock

Kupus

Zeljasto povrće jedno je od mnogim omiljenog zimskog povrća. Ne samo da od njega nastaje jelo našeg detinjstva (sarma), nego su dobrobiti koje pruža našem organizmu mnogostruke.

Sirov ili ukiseljen sadrži gotovo 50 posto potrebnog dnevnog vitamina C, što ga stavlja i ispred narandže. Ima snažna protivupalna svojstva, zbog čega se i jede u sezoni prehlada, a nezamjenjiv je i u podizanju imuniteta.

Brzinski kiseli kupus iz tegle: Za 5 dana je gotov i savršen! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Spanać

Poznat kao jedan od najvećih izvora kalijuma (a gvožđa u nešto manjoj meri) pravi je kralj zimskog jelovnika. Prepun je vode zbog čega je dijetetska namirnica koja bi trebalo da se nađe u svačijim obrocima.

Sveži spanać manjih listova, poznat kao bebi spanać, može da se dodaje u smuti i salate, ali one tvrđe i starije listove potrebno je termički obraditi kratkim blanširanjem ili obradom na pari. Kao takvi mogu se poslužiti u raznim umacima, pireu, gustim supama ili varivima.

Zašto ne smemo podgrevati spanać: Kakve su posledice?

foto: Shutterstock

Kelj

Baš kao i kupus pripada zeljastima biljkama. Bogat je vitaminom A i kalijumom. Snižava nivo holesterola u krvi, a jednako je tako idealan za osobe koje pate od upale creva.

Cvekla

Često se naziva kraljicom zdravlja, a od davnina je poznata kao glavni saveznik u lečenju anemije.

Naime, pigment betacijanin koji se nalazi u cikli pomaže hemoglobinu preneti kiseonik do ćelija. Time utiče i na povećanje energije, ali i sprečava vrtoglavice koje često idu ruku pod ruku s anemijom. Od cvekle se može napraviti i sok, a ako ga se redovno konzumira, može značajno pročistiti jetru.

Čudesno korenasto povrće: Cvekla, rotkva, šargarepa i celer leče ovih 12 zdravstvenih problema!

foto: Shutterstock

Crveni radič

Iako mnogima ovo nije najukusnije povrće zbog svoje gorčine, crveni radič svakako je prava supernamirnica. Obiluje kalijumom i vitaminom C, a često se koristi i u lečenju zatvora i poboljšanja zdravlja creva.

Njegov gorkasti okus može ublažiti u kombinaciji s drugim povrćem, na primer kao deo salate od krompira.

Keleraba

Iako možda mnogima ne zvuči kao privlačno povrće, obiluje hranjivim vrednostima, a pritom ima malo kalorija. U 100 grama nalazi se svega 27 kalorija, te je puna gvožđa, kalijuma, magnezijumai fosfora, kao i vitamina C.

Može se jesti kao salata ili kao dodatak testenini u kombinaciji s drugim povrćem.

Jedite ih za večeru, skidaju salo: Ove 3 namirnice su pune proteina i pomažu da smršate!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs