Šta sve sadrži crni luk i zašto se smatra zdravom namirnicom: Kako da iskoristimo opnu od luka?

I savremena nauka ističe blagotvorno delovanje crnog luka na ceo organizam

Fitnes & Nutricija
15:05h Autor:
Šta sve sadrži crni luk i zašto se smatra zdravom namirnicom: Kako da iskoristimo opnu od luka?
Foto: Shutterstock

Luk je jedna od biljaka koje je vrlo lako uzgojiti u vrtu, ne zauzima mnogo prostora i dostupna je cele godine. Iako ga neki izbegavaju zbog neprijatnog mirisa, luk je dobro jesti u što većim količinama jer obnavlja celo telo, uklanja prolećni umor i deluje kao prirodna zaštita od mnogih opakih bolesti. Lekoviti oblozi, sirupi i kapi od luka u narodnoj medicini se koriste od najstarijih vremena.

Luk sadrži nekoliko jedinjenja koji "gase" upalu.

Za to je, između ostalog, takođe zaslužan kvercetin, čije je delovanje vrlo slično delovanju lekova protiv astme. Najveća koncentracija te materije nalazi se u ljusci luka. Možete da je iskoristite tako da čitav, neoguljeni luk, dodate u lonac supe dok se ona lagano kuva. Tako će se u njoj zadržati svi korisni sastojci. Druga mogućnost je da od osušenih ljuski luka pripremate čajeve. Da biste izbegli eventualne štetne pesticide, najbolje je birati organski uzgojen luk ili ovo korisno povrće uzgojiti u svom vrtu.

Crni luk
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs