Frutarijanka

Ova žena već 27 godina jede samo voće: I decu odgaja na ovom režimu, tvrdi da nikad nije gladna!

En, koja je inače prvo postala veganka 1991. godine, sada troši oko 200 dolara nedeljno da bi se snabdela voćem. Insistira na tome da voće mora da bude kvalitetno

Nutricija
Autor:
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Majka dvoje dece, En Ozborn (52) već 27 godina ne jede ništa drugo osim voća, a i decu odgaja na istom režimu ishrane.

Čak i za praznike, ova Australijanka ne menja ishranu - jede osam urmi i pola lubenice i kaže da nikada nije gladna.

En insistira da njena ishrana nikako nije dosadna i jednolična.

Svoj dan obično počinje tako što pojede mango i pola lubenice, nakon toga za užinu jede četiri banane, ruča avokado, a za večeru pojede dva manga.

"Šta je bolje od prelepog voća? Osećam se zdravo i imam dosta energije. Obožavam da budem frutarijanka, za mene to potpuno ima smisla", kaže En.

Izbacila meso iz ishrane na mesec dana: Potpuno iskreno iskustvo - šta mi se sve dogodilo s telom!

Ona dodaje da kada osoba tek započne ovakav režim ishrane, ne oseća se jednako sito i "puno" kao kada jede drugu hranu, ali vremenom na to navikne i prestane da oseća glad, tj. voće joj postaje dovoljno.

En, koja je inače prvo postala veganka 1991. godine, sada troši oko 200 dolara nedeljno da bi se snabdela voćem. Insistira na tome da voće mora da bude kvalitetno.

"Ako želite da jedete samo voće, to mora da bude dobro, organsko voće", kaže ona, dodajući da društveni događaji za nju ne predstavljaju problem.

"Ako idemo negde u restoran, unapred naručujem voće ili odnesem svoje voće i zamolim ih da mi posluže na tanjiru kada i svi ostali jedu. Moja deca nikada nisu pokazala želju za slatkišima, ali su u 14. godini odlučili da jedu još nešto pored voća".

2 dana sam se hranila kao veganka: Ljudi moji, šta me snađe!

Ova Australijanka dodaje da nije teško uneti oko 2.000 kalorija dnevno samo voćem.

"Avokado ima u proseku oko 400 kalorija, tako da ako pojedete dva, to je već 800, a banana ima oko 100 kalorija. Nikada nisam bila na ovom režimu ishrane da bih smršala, već zato što se tako osećam dobro, a to je najvažnije".

Bez obzira na to što se En oseća dobro, nutricionistkinja Sara Elder kaže da ova ishrana ima potencijalne rizike.

"S obzirom na to da voće sadrži dosta vode, što znači da frutarijanci moraju da jedu voće u ogromnim količinama da bi uneli dovoljno energije i da bi njihova kilaža ostala u okviru zdravih granica. Čak i kada im je kilaža normalna, velike su šanse da će u telu imati manjak proteina, masti, gvožđa, kalcijuma, vitamina D, vitamina B i joda. Takođe, visok nivo šećera i vlakana može da stvori probleme sa varenjem, uključujući i gasove, kao i dijareju".

Kad telo napadnu žestoke bolesti: Namirnice koje sadrže OVO suzbijaju Alchajmera, dijabetes, rak!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...