ZDRAVSTVENE PREDNOSTI INTEGRALNIH NAMIRNICA

Prednosti integralnog hleba: Evo šta čini za vaše zdravlje i koliko kriški treba dnevno da pojedete!

Toliko puta ste čuli izraz "integralna hrana", a možda ne znate šta znači ovaj izraz i kakva je to hrana

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Kada kažemo integralna hrana, to se pre svega odnosi na žitarice i to one koje nisu prošle proces obrade, već je njihovo zrno celovito.

Obradom zrno gubi svoju nutritivnu vrednost, što nije slučaj sa integralnim zrnom koje zadržava hranljivost, a zdravstvena korist je višestruka.

Zdravstvene koristi integralnih namirnica su dobro varenje, redovno pražnjenje creva, sniženje nivoa lošeg holesterola. Dodatna korist integralnih namirnica jesu vitamini.

Zavodljivi miris i ukus: Napravite ovaj domaći hleb od bundeve, odmah će nestati sa stola! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Integralne namirnice imaju značajnu veću količinu vitamina B grupe koja je izuzetno važna za metabolizam ugljenih hidrata, ali i za kvalitet kože i noktiju. Što se tiče mršavljenja vlakna su krucijalna za svaku dijetu, iz dva razloga.

Razlog zašto treba da jedete integralne žitarice jeste jer uspešno kontrolišu nivo šećera u krvi. Integralne žitarice sadrže više vlakana i zato duže pružaju osećaj sitosti, za razliku od belog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi.

Hleb BEZ pšeničnog brašna: Paleo se dobija miksovanjem najzdravijih sastojaka u blenderu! (RECEPT)

foto: Profimedia

Umerena konzumacija

Ne bi trebalo da jedete više od 3 parčeta pravog integralnog hleba na dan. Isto važi i za integralnu testeninu – iako jeste zdravija u smislu da održava nivo šećera u krvi, sadrži vitamine B grupe, poboljšava varenje – onda i dalje ima isto kalorija kao bela testenina.

Seoski hleb sa krckavom koricom: Recept iz starih, dobrih vremena!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...