Obratite pažnju

Ne dajte da vas lažu: Ove zdrave namirnice su štetne ako se konzumiraju u velikim količinama!

U hrani treba uživati umereno, a to pravilo se ne odnosi samo na crno vino, hleb ili deserte…

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ne dajte da vas lažu: Ove zdrave namirnice su štetne ako se konzumiraju u velikim količinama!
Foto: Shutterstock

Umerenost je važna i kod zdravih namirnica, jer uvek postoji šansa da ćete konzumirati previše “dobrih stvari”, nezavisno od toga da li se radi o orašastim plodovima, ribi, lisnatom povrću ili žitaricama od celog zrna. U nastavku saznajte kojih 9 zdravih namirnica može postati opasno ako ih konzumirate u prevelikim količinama.

Brazilski orasi

Ovi (veliki) orasi poznati su kao najbolji izvor selena, hemijskog elementa koji igra ključnu ulogu u reprodukciji te je veliki saveznik vašem telu u borbi protiv raznih infekcija. Samo jedan brazilski orah može vam pružiti 90 mcg selena, što je gotovo dvostruko više od količine koja vam je potrebna svakog dana. Povremeno grickanje brazilskih oraha je u redu, ali svakodnevna konzumacija može vas izložiti riziku od trovanja selenom, a to može dovesti do opadanja kose, problema s probavnim sistemom, neuroloških problema, vrtoglavice, pa čak i srčanih udara i zatajenja bubrega! Kako biste izbegli moguće probleme ograničite konzumaciju na par brazilskih oraha nekoliko puta nedeljno.

Blagotvorni uticaj na naš organizam: Zašto je važno piti čašu tople vode nakon svakog obroka?

foto: Shutterstock

Spanać, cvekla, blitva

Ne treba posebno napominjati da je svaka od ovih namirnica prava bomba hranjivih materija, a takođe sadrže i velike količine oksalata, prirodnih sastojaka koji imaju ulogu probiotika i hrane dobre bakterija koje se nalaze u vašim crevima. Međutim, ako ste skloni kamenu u bubregu konzumacija hrane bogate oksalatima može samo pogoršati vaše stanje, budući da će bubrezima biti teško da filtriraju ove sastojke. U tom slučaju najbolje bi bilo da izbegavate namirnice bogate oksalatima, ili konzumirati alternative kao što su kupus i karfiol.

Prirodni lekovi koji ubijaju virus i prehladu: Poslušajte ove savete nutricioniste i bićete zdravi kao dren!

foto: Shutterstock

Tunjevina iz konzerve

Tunjevina iz konzerve je cenovno pristupačna, praktična i bogata proteinima i važnim omega-3 masnim kiselinama. Međutim, u njoj se može pronaći i nešto žive, koja može oštetiti nervni sistem kod male dece pa sprečiti pravilan razvoj njihovog mozga. U većim količinama živa može biti opasna i za odrasle, no stručnjaci još uvek nisu sigurni koliko konzervi tune bi trebalo da pojedemo kako bi se simptomi (ukočenost, problemi s vidom i pamćenjem) zaista pojavili. Ali ako ste trudni, dojite ili pokušavate da zatrudnite nemojte konzumirati više od jedne konzerve tune nedeljno.

Voće večne mladosti i zdravlja: Evo zašto kivi treba da bude deo vaše svakodnevne ishrane!

foto: Shutterstock

Crveno meso, školjke, beli pasulj

Sve ove namirnice odličan su izvor gvožđa, a ono igra ključnu ulogu u dostavljanju kiseonika u vaše mišiće. I dok vas manjak gvožđa može učiniti slabima i umornima, prevelike količine mogu dovesti do zatajenja jetre! Međutim, većina ljudi bori se s manjkom ovog minerala u organizmu stoga je predoziranje gvožđem jako retka pojava, pogotovo ako vam je hrana jedini izvor gvožđa. No ako uzimate dodatke ishrani (u kojima se nalazi i gvožđe) dobro bi bilo da se posavetujete se s nutricionistom kako bi uravnotežili svoju ishranu i dodatke koje eventualno uzimate.

7 tajni vitkosti: Ove žene se ne odriču ni hleba ni slatkog!

foto: Shutterstock

Smeđi pirinač

Složeni (zdravi) ugljeni hidrati sinonim su za zdravu ishranu, ali prinač je takođe dobar za apsorbovanje arsena, hemijskog elementa koji se prirodno pojavljuje u zemlji i vodi. Smeđi pirinač upija još i više ovog teškog metala nego što je to slučaj s rafiniranim pirinčem. Arsen je poznat kao kancerogen, ali stručnjaci se slažu da zbog toga ne morate potpuno da izbacite smeđi pirinač iz svoje ishrane. Umesto toga konzumirajte ga povremeno, a u svoju ishranu ubacite i ostale žitarice od celog zrna.

Moćni prirodni lek koji uništava bakterije: Evo kako se pravilno jede beli luk!

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs