Dobre vesti

6 naučno potvrđenih razloga: Evo zašto bi trebalo da jedete više hleba!

Odgovarajuća vrsta obezbeđuje dugotrajnu energiju tokom dana, kao i brojne druge prednosti po zdravlje

Fitnes & Nutricija
Autor:
6 naučno potvrđenih razloga: Evo zašto bi trebalo da jedete više hleba!
Foto: Shutterstock

Ostavite se zelene salate u koju uvijate ono što jedete – savršeno je zdravo da uživate u ugljenim hidratima za kojima žudite. Imaćete više energije! Da, hleb sadrži ugljene hidrate. Međutim, po rečima mnogih dijetetičara i stručnjaka za ishranu, oni nisu obavezno loši po vas. Odgovarajuća vrsta obezbeđuje dugotrajnu energiju tokom dana, kao i brojne druge prednosti po zdravlje.

Sajt WebMD koristi sledeće poređenje: „Ugljeni hidrati su za vaše telo isto što i gorivo za automobil. Ako nema gorivo, auto neće daleko stići. Ako je gorivo kvalitetno, auto će raditi efikasnije.” Caka je u tome da odbacite rafinisani beli hleb koji izaziva nagli skok, a potom pad nivoa šećera u krvi u korist hleba od 100 odsto pšenice od celog zrna jer on sadrži zdrave ugljene hidrate koji se sporije vare i daju osećaj sitosti. Sve ono dobro iz pšenice od celog zrna će vam omogućiti da funkcionišete dobro satima nakon obroka.

Evo šta kažu naučnici:

Vaše opšte zdravlje će biti bolje

Bilo da ste mladi ili stari, muškarac ili žena, unos hleba od celog zrna pšenice ima širok opseg prednosti po zdravlje. Brojne studije su pokazale da ugljeni hidrati u žitaricama od celog zrna mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, raka debelog creva, šloga i gojaznosti. Najbolje je da unosite barem tri porcije žitarica od celog zrna dnevno, ali i samo jedna porcija na dan i dalje može da umanji rizik od hroničnih bolesti.

Najzdraviji hleb na svetu: Čisti telo od masnoća i otpadnih toksina! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Živećete duže

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Harvard su ustanovili vezu između ishrane bogate žitaricama od celog zrna i rizika od smrti. Ispitali su preko 100.000 ljudi i otkrili da žitarice od celog zrna smanjuju ukupni rizik od smrti za pet odsto a rizik od smrti usled kardiovaskularnih bolesti za devet odsto. „Ova otkrića dodatno podržavaju važeće smernice za ishranu koje preporučuju veći unos žitarica od celog zrna… i daju obećavajuće dokaze koji pokazuju da ishrana obogaćena žitaricama od celog zrna može da produži očekivani životni vek”, pišu autori ove studije.

Bićete srećniji

Neraspoloženi ste? Pojedite sendvič bez griže savesti. Prema pisanju časopisa Psychology Today, ugljeni hidrati povećavaju nivo neurotransmitera seratonina odgovornog za dobro raspoloženje u mozgu, što vam popravlja raspoloženje i smanjuje želju za nezdravim grickalicama kao što su slatkiši. Prednost je dvostruka: smanjićete nivo stresa i napetosti i smanjiti obim struka.

Najukusniji hleb na svetu dolazi iz Indije: Ovako se pravi čuveni naan! (RECEPT)

foto: Thinkstock

Smršaćete

Hleb od celog zrna žitarica je bogat hranljivim vlaknima, što donosi brojne prednosti kad je u pitanju mršavljenje. Kao prvo, vlakna se šire da bi popunila želudac, što znači da ćete se brže zasititi i uneti manje kalorija po obroku. A pošto su u pitanju složeni ugljeni hidrati, pšenica od celog zrna se vari sporije, usled čega ste siti još dugo nakon jela. Osim toga, vlakna sprečavaju nagli skok i pad šećera u krvi tokom dana, tako da nećete posezati za čokoladicom usred popodneva da biste uneli potreban šećer. Ovo su znaci da u vašoj ishrani nedostaju vlakna.

Regulisaćete probavu

Vlakna takođe pomažu kod još jedne telesne funkcije: pražnjenja creva. Ugljeni hidrati iz žitarica od celog zrna čuvaju vaš probavni sistem i omogućavaju redovno eliminisanje nepotrebnih materija. Uprkos tome, nedavna studija objavljena u časopisu Nutrition Research pokazuje da 92 odsto odraslih osoba u SAD ne unosi dovoljno vlakana na dnevnom nivou. Unos žitarica od celog zrna može da bude od presudnog značaja za konzumiranje preporučene doze od 28 grama vlakana dnevno, što sprečava konstipaciju.

Imaćete zdraviju kožu i kosu

Ko bi rekao da vaša lepota počinje od hleba? Ali, to je istina: hleb od celog zrna žitarica je prepun vitamina B i proteina, što smanjuje broj godina vašoj koži i kosi.

Salata u koju se kune Dženifer Aniston: Probajte ovaj recept i imaćete liniju kao slavna glumica!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs