Otkrijte

Stres je krivac za našu kilažu

Bolest novog doba je stres, koji toliko utiče na naše psihofizičko stanje da uslovljava i debljanje
Fitnes & Nutricija
11:38h Autor:
Stres je krivac za našu kilažu
Foto: Thinkstock

Pokušavate da se rešite viška kilograma, ali nikako vam ne ide, bez obzira na to koliko vežbate i pazite šta jedete? Možda je problem u hroničnom stresu, koji itekako može uticati na kilograme.

Stres usporava metabolizam - Naš metabolizam je koktel različitih hormona. Kad su svi hormoni uravnoteženi, u organizmu sve radi kako treba. Probava i regulacija šećera funkcioniše onako kako je optimalno za zdravlje. Međutim, hronični stres izaziva neuravnoteženost hormona i usporavanje metabolizma. Adrenalin i kortizol preplave telo u razdobljima stresa i uspore sposobnost tela da sagoreva kalorije, masti i šećer.

Stres uzrokuje “lažan” osećaj gladi - Hormoni su takođe odgovorni i za signale gladi. Grelin je hormon odgovoran za osećaj gladi, a leptin hormon odgovoran za osećaj sitosti. Kad ste pod stresom, telo smanjuje nivo leptina i povećava nivo grelina. Zbog toga jedete više i ne osećate sitost. Rezultat je takav da u organizam unosite puno više kalorija nego što je potrebno, zbog čega se gojite.

Zbog stresa imate potrebu za slatkim i masnim -

Hronični stres uzrokuje ne samo osećaj da ste stalno gladni, nego i izaziva žudnju za namirnicama koje obiluju masnoćama i šećerom. Stres izaziva intenzivne žudnje, zbog čega mnogi tada jedu više nezdrave hrane koja goji.

Stres uzrokuje poremećaj nivoa šećera - Insulin je hormon koji reguliše nivo šećera u krvi. Kad ste pod hroničnim stresom, telo nije u stanju da reguliše insulin, što može prouzrokovati puno problema. Osim toga, pojačava se i želja za nezdravom hranom, namirnicama sa više kalorija i masnoće.

Stres podstiče abdominalne masnoće - Visoki nivoi kortizola koje telo luči kad ste pod stresom mogu imati niz štetnih nuspojava. Jedna od njih je i skladištenje masti u predelu stomaka.

Ako već duže vreme pokušavate bezuspešno da smršate, možda to ima veze sa stresom i možda je trenutak da prvo pokušate da smanjite količinu stresa u svom životu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs