Vrste i blagodeti meda

15 fascinantnih činjenica o medu: Posle ovoga, uvrstićete ga u svoje omiljene namirnice!

Sve što niste znali o medu, a trebalo bi što pre da saznate!

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock


8. KOJI MED JE NAJBOLJI, NAJKORISNIJI I NAJZDRAVIJI

 

Kada kupujete med potrebno je da prvo obratite pažnju na njegove lekovite osobine, jer nije svaki med isti s obzirom na to da njegov kvalitet i lekovitost zavisi od biljaka od kojih je napravljen. Bagremov med ubraja se u najcenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, vrtoglavice, umiruje nervni sistem, leči plućne bolesti, opstipaciju i reguliše probavu, smanjuje stres, pomaže kod infekcije, jača imunitet…

 

9. ONAJ KO PATI OD BOLESTI SRCA I KRVNIH SUDOVA NIKAKO NE SME DA KORISTI OVAJ MED!

 

Lipov med je dobar kod prehlade, upale probavnih organa, organa za disanje i nekih bubrežnih oboljenja. Pospešuje metabolizam pa samim tim ima značaja kod izbacivanja štetnih materija iz organizma. Med od lipe smiruje grčeve i primenjuje se protiv bubrežnih bolesti, protiv prehlade i pomaže pri iskašljavanju. Ne sme se davati osobama koje pate od bolesti srca i krvnih sudova; tim osobama najbolje je davati livadski med. On brzo vraća energiju i ubrzava oporavak organizma. Kao i med od lavande, koji je odličan i za osobe sa niskim krvnim pritiskom.

10. AKO KORISTITE KOZMETIKU PRAVLJENU OD OVE VRSTE MEDA, ZNAJTE DA JE NAJKVALITETNIJA!

 

Med od uljane repice jedan je od najcenjenijih u svetu. Veoma je bogat polenom i mineralima, a kristališe veoma brzo i to finim sitnim kristalima, te se zbog te osobine koristi u kozmetologiji.

 

11. NAJEFIKASNIJI JE LEK ZA ISKAŠLJAVANJE

 

Kaduljin med koristi se protiv prehlada, jer omogućava lakše izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija. Osim za lečenje respiratornih organa, odličan je za jačanje imuniteta.

 

Prva pomoć kod uboda pčele ili ose: Ovaj genijalni trik svako treba da zna!

Da bi skupile kilogram meda pčele moraju obići oko deset miliona cvetova
Da bi skupile kilogram meda pčele moraju obići oko deset miliona cvetovafoto: Shutterstock

12. EFIKASAN I KOD REUME

 

Vreskov med pomaže protiv reume, bolesti mokraćnih kanala i bubrega. Najčešće se koristi u čajevima od breze, kamilice i šipurka.

13. DOBAR JE KAO PROTIVOTROV

 

Šećeri iz meda su svestrana protivotrovna sredstva koja potpomažu izlučivanju otrova iz organizma, regulisanju funkcija nervnog sistema, širenju krvnih sudova i pojačavaju izlučivanje mokraće.

 

14. Pčelinji dar  

 

Pčele su smatrane stanovnicima raja. Njihov nektar bio je hrana bogova. Ubiti pčelu smatralo se za jedan od najvećih ljudskih grehova. Cenio se poput bogatstva, te je bio i sredstvo plaćanja.

 

15.  Najbolji je prirodan 

 

Pri kupovini obratite pažnju da nije fermentisan i hemijski napravljen dodavanjem veštačkih zaslađivača, konzervanasa i ostale hemije. Med je otporan na bakterije i uništava ih u velikom broju, pa mu nisu potrebne dodatne hemikalije i konzervansi da bi se očuvao.

 

Stabilizacija srčanog ritma, olakšanje cirkulacije i bola: 10 razloga zašto je med dobar za srce!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs