Vrste i blagodeti meda

15 fascinantnih činjenica o medu: Posle ovoga, uvrstićete ga u svoje omiljene namirnice!

Sve što niste znali o medu, a trebalo bi što pre da saznate!

Fitnes & Nutricija
Autor:
15 fascinantnih činjenica o medu: Posle ovoga, uvrstićete ga u svoje omiljene namirnice!
Foto: Shutterstock

Još od postanka čovek je koristio med kao hranu, a pored toga što predstavlja jedno od najstarijih pčelinjih proizvoda u ljudskoj ishrani, poznata su i njegova lekovita svojstva, još od davnina. U staroj Grčkoj Hipokrat je mešao med sa mnogim lekovima.

Da nisu bez razloga prve civilizacije imale ogromno poštovanje prema pčelama i njihovim produktima, uveriće vas i naredni tekst u kom ćete otkriti koji med je najzdraviji, najkvalitetniji, kako treba čuvati med i dr.

Ne dajte da vas prevare: Evo kako da razlikujete pravi med od veštačkog!

Med
Medfoto: Profimedia

1. MED JE BRZ DAVALAC ENERGIJE

Med je mešavina šećera, vode i sastojaka poput fruktoze, dekstroze, saharoze, maltoze, viših šećera, pepela i azota. Šećeri iz meda gotovo bez varenja neposredno dospevaju u krv, i tako med vrlo brzo vraća telu izgubljenu energiju.

2. MED JE NAJKORISNIJA HRANA KOJA POSTOJI

Med sadrži vitamine A, D, C, E, K, B – grupe, mineralne soli, mikroelemente… kalcijum, magnezijum, jod , natrijum, kaliju, fosfor, cink… Bakar, kobalt i gvožđe u medu pogoduju lečenju anemije, a med sadrži još i amino kiseline, enzime i organske kiseline potrebne za izgradnju i funkcije organizma. Svakodnevna upotreba meda može pomoći čoveku da uspešnije održava dobro zdravlje i produži svoj radni i stvaralački vek. Preporučuje se od 60 -100 grama za odrasle, a za decu do polovine ove količine na dnevnom nivou. 3. MED JE JEDINA NAMIRNICA KOJA NEMA ROK TRAJANJA

U Tutankhamonovoj grobnici pronađen je jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i čuvan na tamnom mestu ima neograničen rok trajanja. Bitno je da bude zaštićen od vlage, i to najbolje u staklenoj ambalaži. Najbolje se čuva na temperaturi od 5 do 10 stepeni u provetrenim prostorijama, a smrzava se na – 17 stepeni i tada se njegov volumen smanjuje za 10 odsto.

4. KRISTALIZACIJA MEDA JE ZAPRAVO DOBAR ZNAK

Ljudi često izbegavaju da kupe kristalizovan med, misleći da je pokvaren i neprirodan što je pogrešno. Upravo kristalizacija potvrđuje da je reč o potpuno prirodnom medu. Do nje dolazi zato što glukoza u medu pri određenoj temperaturi ne može opstati u tečnom stanju pa se stvaraju kristali, a med tako dobija kremast izgled.

Domaći med od zove: Prirodni lek, ukus neponovljiv, lako se pravi! (RECEPT)

Med
Medfoto: Shutterstock

5. KADA MED GUBI SVOJA LEKOVITA SVOJSTVA?

Na temperaturama od 40 °C i naviše med gubi lekovita svojstva, pa pripazite da ga ne koristite u prevrućim čajevima. Takođe, nemojte koristiti metalnu kašičicu za med, jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, što je štetno po zdravlje i uništava vitamine u proizvodu. Zato uzmite drvenu, porculansku ili plastičnu kašičicu.

6. KAKO SE MED NAJPRAVILNIJE KONZUMIRA I KAD JE NAJEFIKASNIJI?

Najviše lekovitih svojstava meda u organizam ćete uneti ako ga rastopite u toploj vodi i popijete, ili nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne apsorpcije njegovih lekovitih supstanci. Za one koji žele da izgube kilograme najbolje je da uveče pre spavanja pojedu kašičicu meda sa malo mlake vode.

7. PČELE SU NEVEROVATNE VREDNICE

Da bi skupile kilogram meda pčele moraju obići oko deset miliona cvetova, a prelaze u proseku oko 450.000 kilometara. Od jednog skupljanja nektara pčela u košnicu donosi teret ravan polovini njene težine od deset grama. Smatra se da oko 50.000 pčela u jednom letu može u košnicu doneti oko kilogram nektara. Takođe, one imaju savršenu memoriju za vreme i prostor, te razlikuju više od 130 različitih mirisa.

Nastavak pročitajte na drugoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs