Saveti za zdraviju ishranu

Pet namirnica bogatih ugljenim hidratima koje su gore od belog hleba

Ako ste izbacili beli hleb, ali ste nastavili da uživate u kafi sa raznim dodacima, voćnim šejkovima i krekerima sa sirom, i dalje unosite velike količine ugljenih hidrata, zbog kojih možete da dodate kilograme
Fitnes & Nutricija
20:50h
Pet namirnica bogatih ugljenim hidratima koje su gore od belog hleba
Foto: Shutterstock

Odlučili ste da izbacite beli hleb iz ishrane, ali da li ste sigurni da ste time lišili svoj organizam svih ugljenih hidrata kojima su tokom obrade oduzeta hranjiva svojstva? Naime, osim belog hleba postoje i neke druge namirnice koje sadrže vrlo malo ili nimalo nutricionističkih vrednosti. Proverite da li u vašoj kuhinji postoji "uljez" čija porcija sadrži i više od preporučene dnevne količine ugljenih hidrata važnih za obezbeđivanje dovoljne energije telu.

1. Kafa sa puno šećera, šlaga i čokolade

U kafi sa raznim slatkim dodacima može da se skupi i do 400 kalorija, i tako ovaj napitak može da predstavlja ceo jedan obrok ili vrlo izdašan desert! Ovakav napitak može da sadrži količinu ugljenih hidrata kao velika porcija testenine (60 do 80 grama).

2. Voćni šejkovi

Ukoliko ne možete da započnete dan bez šejka ili frapea držite se količine od najviše dva decilitra koja sadrži oko dvadeset grama ugljenih hidrata. Pet decilitra tog napitka može da sadrži i do 75 grama ugljenih hidrata i 65 grama šećera.

3. Krekeri sa sirom

Oni ne sadrže astronomsku količinu ugljenih hidrata, ali su vrlo loši jer nemaju nijednu drugu hranjivu materiju. Puni su aditiva, hemikalija i veštačkih boja, a mogu da sadrže i kukuruzni sirup koji je pun fruktoze. Nemojte da vas zavara organska verzija, koja možda ima manje veštačkih sastojaka, ali prerađeno brašno i punomasni sir ni ovde nećete da izbegnete.

4. Mafini

Omiljena jutarnja poslastica može da sadrži čak 64 grama ugljenih hidrata i više od trideset grama šećera. Ako je napravljen od prerađenog brašna, šećera i putera, ne razlikuje se od komada torte. Zato se držite manjih komada, od otprilike pedest grama i ako je moguće kupujte one od celog zrna.

5. Voćni jogurt

Običan jogurt odličan je izbor za užinu pre vežbanja i kasno uveče, ali onaj sa komadima voća je druga stvar. Jedna porcija običnog jogurta sadrži između 12 i 15 grama ugljenih hidrata, a voćni može da sadrži i do 30, od čega je polovina prerađenih ugljenih hidrata. Zdravija varijanta je da uz običan jogurt grickate sveže voće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs