Idealan međuobrok

Idealna užina: Ako jedete ove namirnice ostaćete siti i fit!

U borbi s kilogramima hranu ne treba gledati kao neprijatelja, jer su mnoge namirnice bogate dobrim mastima, koje podstiču mršavljenje i podupiru celokupno zdravlje

Fitnes & Nutricija
Autor:
Idealna užina: Ako jedete ove namirnice ostaćete siti i fit!
Foto: Shutterstock

Orašasti plodovi sjajna su zamena za grickalice te zdrav izbor za međuobrok u kombinaciji s voćkom ili jogurtom. Ali s obzirom na to da su kalorični i bogati masnoćama, ni s njima ne treba preterivati, posebno ljudi koji inače imaju problema sa žuči.

"Orašasti plodovi bogati su masnoćom, što može iziritirati žuč", upozorava nutricionista Sandra Marić Bulat. "Generalno može se reći da je oko 40 grama oraha ili badema preporučena dnevna doza, što je zapravo količina koja odgovara manjoj šaci. Ali ako se naviknemo da grickamo orašaste plodove svaki dan, i manje količine mogu imati brojne pozitivne efekte na zdravlje", kaže. To treba zahvaliti visokom udelu omega-3 masnih kiselina, koje su zaslužne za zdravlje kardiovaskulanog sistema, te srca i mozga. Orasi sadrže i visoke količine alfa-linolenske kiseline, za koju su istraživanja pokazala da pomaže kod aritmije srca, te smanjuje upale i oksidaciju u arterijama nakon konzumacije masnog obroka.

4 badema dnevno oporavljaju ceo organizam: Čuvaju srce, skidaju kilograme, peglaju bore!

foto: Shutterstock

Uz masti do manje kilograma "Ne treba se previše plašiti kalorija kad su u pitanju orašasti plodovi. Po pravilu, oni sami nisu previše kalorični, ali mogu da postanu kalorijske bombe u kolačima, odnosno u paketu sa šećerom", napominje nutricionista. U borbi s kilogramima hranu ne treba gledati kao neprijatelja, jer su mnoge namirnice bogate dobrim mastima, koje podstiču mršavljenje i podupiru celokupno zdravlje. "Omega-3 masne kiseline iz ribe i konjugirana masna kiselina iz mlečnih proizvoda i mesa najbolji su sastojci za gubitak masnih naslaga", otkriva ona i savetuje i da međuobroke obogaćujete ribljim uljem kad god je to moguće. Među supernamirnicama koje će pomoći da se izgubi višak kilograma je i maslinovo ulje, koje produžuje osećaj sitosti.

Riznica vitamina i minerala: Ovaj zdravi napitak koji eliminiše glad je idealna užina!

foto: Shutterstock

Dugotrajna sitost A kad vas uhvati velika želja za hranom ili se u kasne noćne sate zaputite prema frižideru, radije se odlučite za egzotični avokado. Zahvaljujući zdravim masnoćama, nakon obroka koji sadrži avokado brzo se javlja dugotrajan osećaj sitosti pa ćete do kraja dana imati manju potrebu za hranom, tvrdi nutricionistkinja i preporučuje da u jelovnik uvrstite i čija semenke, ali i losos, koji su odličan izvor dobrih masnoća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs