Korisno da znate

3 brza trika: Ovako ćete uvek prepoznati zrelu i slatku lubenicu! (VIDEO)

Lubenica gasi žeđ, a u 100 grama nalazi se samo tridesetak kalorija. Izvrstan je izvor vitamina A i C, kalijuma i magnezijuma

Fitnes & Nutricija
10:48h Autor:
3 brza trika: Ovako ćete uvek prepoznati zrelu i slatku lubenicu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Po boji "mesa" lako je prepoznati sočnu lubenicu, ali kada se ova letnja namirnica nalazi u jednom komadu, to baš i nije najlakše. Za biranje zrele lubenice potrebno vam je malo sreće, a pomoći će vam i ovi trikovi:

1. Potražite žućkastu mrlju na površini lubenice

Jeste li primetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mesto na kom je lubenica ležala na zemlji tokom dozrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bele ili svetlozelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Uzgajivač lubenica otkriva: Ovako ćete prepoznati najslađu i zrelu!

foto: Shutterstock

2. Birajte plod bez oštećenja

Površina lubenice trebalo bi da bude tamnozelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina je pouzdan znak da je plod počeo da truli, a izbegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebalo da bude asimetričan, a one s neobičnim grbama prepustite nekom drugome. 3. Testirajte težinu lubenice

Možda vam se teška lubenice ne nosi iz prodavnice kući, ali upravo bi najtežem plodu trebali da pridate najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!

Pogledajte u videu kako prepoznati sočnu lubenicu i kako je brzinski izrezati za letnje osveženje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs