Jednostavno a efikasno

Čini čuda za vaše zdravlje: Ako ovu namirnicu dodate salati, možete da popravite vid i zdravlje kože!

Uz ovaj dodatak vaša salata će ostati niskokalorična ali će postati visokohranljiva i bogata gvožđem, mineralima i vitaminima

Fitnes & Nutricija
12:48h Autor:
Čini čuda za vaše zdravlje: Ako ovu namirnicu dodate salati, možete da popravite vid i zdravlje kože!
Foto: Profimedia

Kada budete pripremali salatu, obavezno se setite da dodate ovu namirnicu, jer će tako vaš obrok biti mnogo zdraviji!

Naime, istraživači sa Univerziteta Purdue otkrili su da dodavanje kuvanog jajeta salati od povrća povećava apsorpciju beta karotena iz povrća do 500 posto. Beta karoten je biljni pigment koji se nalazi se u voću i povrću u svim nijansama od žute i narandžaste do tamnozelene boje, pa je sastavni deo šargarepe, dinje, jabuke ili spanaća.

Dnevno bi trebalo uneti minimalno 10 miligrama ovog antioksidansa, koji se u telu pretvara u vitamin A, a većina osoba unosi tek petinu tog iznosa.

Lolo roso salata je neverovatno zdrava: Poboljšava vid, čisti kožu, eliminiše ćelije raka!

foto: Shutterstock

Beta karoten je važan jer deluje kao zaštita od slobodnih radikala koji dovode do nastanka brojnih bolesti, pomaže u stvaranju melanina, štiti kožu od UV zračenja, a povrh svega poboljšava vid, sprečava noćno slepilo i osetljivost na svetlost.

Treba napomenuti da salata sa kuvanim jajima ima i dodatne prednosti, jer je reč o niskokaloričnoj, a visokohranjivoj belančevini, koja je bogata gvožđem, i drugim mineralima i vitaminima.

"Za aspsorpciju beta-karotena iz voća i povrća važne su masti iz žumanca, pa konzumacija samo kuvanih belanaca neće postići željeni efekt," ističe autor studije Vajn Kembel.

Još više beta-karotena možete apsorbovati iz hrane ako u salatu dodate i neke druge izvore nezasićenih masnih kiselina kao što su avokado ili maslinovo ulje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs