Vreme je da padnu neki mitovi o zdravlju

Razbijamo zimske mitove: Pileća supa ne leči grip!

Ovo jelo ne leči bolest, već umiruje upaljeno grlo i osigurava telu potrebnu tečnost
Fitnes & Nutricija
00:38h
Razbijamo zimske mitove: Pileća supa ne leči grip!
Foto: Thinkstock

„Nemoj dugo biti napolju na hladnoći, prehladićeš se“ - savet je koji svake zime mnogi roditelji ponavljaju svojoj deci. Ipak, lekcije vas neće sačuvati od bolesti.

Iako štipa za obraze, istina je da hladnoća nije ni u kakvoj vezi s rizikom od prehlade. Uzrokuju je virusi ili bakterije, koji se zimi mnogo lakše šire, ali ne zbog boravka na vazduhu, nego u zatvorenim prostorijama, kada smo u bliskom kontaktu s ljudima.

Grip je jaka prehlada

Grip može imati simptome jake prehlade, ali za razliku od nje, opasniji je po zdravlje. Zato ga treba lečiti čim se pojave prvi simptomi.

Zimi koži ne treba UV zaštita

Iako je hladno i oblačno, to ne znači da vam ne treba krema sa zaštitnim faktorom, upozoravaju dermatolozi. Iako zimi nema mnogo sunčanih dana, UV zraci i te kako su prisutni, pa i tada treba upotrebljavati kreme sa zaštitnim faktorom 30.

Dok je kapa na glavi, biće vam toplo

Potpuno pogrešno! Toplotu gubimo preko bilo kojeg dela tela koji nije zaštićen odećom i koji je izložen spoljašnjim uticajima. Zato ne brinite, ako ste zaboravili da stavite kapu, niste izloženi većem zdravstvenom riziku. Kapa je, naravno, zimi dobrodošla, ali nije nužna pri svakom izlasku iz kuće. Mnogo je važniji kvalitetan kaput.

Ako ste dobro, niste zarazni

Netačno - grip možete dobiti jedino ako ste bili izloženi virusu gripa. Iako se sezona bolesti podudara s dolaskom hladnog vremena, grip nećete dobiti ni ako izađete na zimu bez kaputa, što svakako ne treba da radite.

Antibioticima se najbolje leči grip

Antibiotici su delotvorni u borbi protiv bakterija, ali ne i protiv virusnih infekcija poput gripa. Ne uzimajte lekove na svoju ruku!

Suva koža je bezopasna zimska gnjavaža

Svrab i perutanje kože iritantna su i neprijatna posledica hladnoće i suvog vazduha koju nikako ne treba zanemariti, jer nastaju sitne pukotine koje su otvorena vrata za brojne infekcije. Delujte preventivno i kožu hidrirajte dva puta dnevno, nakon tuširanja i pre odlaska na spavanje, i pijte mnogo vode!

Supa leči sve

S generacije na generaciju prenosi se mit o lekovitim moćima kokošje supe. Iako nije čudotvorna i neće vas izlečiti od gripa, u tom mitu ipak ima i malo istine jer je dokazano da ovo jelo pozitivno utiče na imunološki sistem. Naime, topla supa organizmu osigurava potrebnu tečnost i umiruje upaljeno grlo, ali ipak nema lekovita svojstva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs