Izuzetno neprijatna pojava

4 vrste stomaka kojih se možete rešiti

Kada otkrijete koji tip stomaka imate, uz malo više vežbanja i pažljiviji izbor hrane problem nije nerešiv
Fitnes & Nutricija
22:42h
4 vrste stomaka kojih se možete rešiti
Foto: Thinkstock

Dovedite se u red! Pre nego krenete na rigoroznu dijetu zbog „šlaufa“ oko struka, saznajte šta ga sve može uzrokovati. Donosimo četiri najčešća oblika stomaka, kojih se možete rešiti uz male promene životnog stila.

Poput probušene gume

Imaju ga ljudi koji mnogo vremena provode sedeći u kancelariji i uzimajući hranu s mnogo šećera, beli hleb i testeninu. Ipak, ovakav stomak se uz pravilnu ishranu lako može dovesti u red. Izbacite alkohol i gazirane sokove, smanjite unos hleba i radite trbušnjake!

Uzrokovan stresom

Najčešće ga imaju oni koji su perfekcionisti, ali može ukazivati i na probleme s probavom. Kad smo pod stresom, telo izlučuje hormon kortizol, koji uzrokuje skupljanje masnog tkiva na donjem delu stomaka. Jedan od uzroka je i preskakanje obroka, brza hrana i mnogo kofeina.

Nizak

Vrlo je čest kod mršavih i vitkih ljudi, i teško ga je eliminisati bez obzira na fizičku aktivnost, a uzrok se krije i u jednoličnoj ishrani. Oni koji ga imaju treba što više da se kreću i da u ishranu unesu mnogo voća i povrća.

Nadut

Najčešće je ravan ujutro, ali tokom dana postaje sve više primetan. Bez obzira na fizičku građu i kilograme, razlog je loša probava, uzrokovana namirnicama koje ne odgovaraju organizmu, alergijama ili obrocima siromašnim vitaminima i mineralima. Tegobe uzrokovane nadutošću olakšaće pet manjih porcija na dan, dovoljan unos tečnosti, celovite žitarice i suve šljive.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs