Saznajte

Namirnice koje prirodno snižavaju visok krvni pritisak: Obiluju moćnim mineralima!

Ovih sedam namirnica bogato je kalcijumom, magnezijumom i kalijumom, koji prirodno snižavaju visoki krvni pritisak

Fitnes & Nutricija
09:25h Autor:
Namirnice koje prirodno snižavaju visok krvni pritisak: Obiluju moćnim mineralima!
Foto: Shutterstock

Da biste izbegli visoki krvni pritisak, treba da jedete hranu s niskim procentom soli. Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i s tri moćna minerala: kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

1. Beli pasulj U pasulju se nalazi značajna količina kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koja blagonaklono deluje na snižavanje krvnog pritiska. Pasulj možete da jedete u obliku variva, od njega praviti čorbe, dodavati ga salatama, ili pripremiti pire. 2. Običan jogurt Ovaj mlečni proizvod odličan je izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno deluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih preliva za salatu i mesna jela. 3. Kivi Osim što obiluje vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje je da ga jedete svežeg.

Namirnice krcate probioticima, za savršen rad creva: Uz njih vam tablete ne trebaju!

foto: Shutterstock

4. Breskve Breskve su mnogima omiljeno letnje osveženje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranjivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete sveže ili od njih pripremite smutije.

5. Banane S jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12 posto dnevnih potreba za kalijumom. Ovo egzotično voće odličan je saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate da je bacate. Zamrznite je i od nje napravite ledeni desert. 6. Kelj Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti u salati ili obaren. 7. Brokoli Sto grama kuvanog brokolija na pari zadovoljiće 6 posto dnevnih potreba za kalcijumom, 8 posto za magnezijumom i 14 posto za kalijumom. Ovo povrće obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrštavati u jelovnik.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs