Spremite se za povratak na posao

Da vam 1. maj ne presedne: Brzo preporodite organizam od toliko hrane i pića!

Preporodite organizam posle prazničnog lumpovanja.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Da vam 1. maj ne presedne: Brzo preporodite organizam od toliko hrane i pića!
Foto: Shutterstock

Za vreme praznika svi se opustimo i uživamo u hrani i piću, ne razmišljajući o posledicama. Prvi maj obično provodimo uz puno roštilja i još više alkohola, pa je nezgodno kada se treba vratiti poslovnim obavezama a još uvek osećate posledice proslave "praznika rada".

Predstavljamo vam načine koji će vas sigurno pomoći da preporodite organizam posle prazničnog lumpovanja.

Obavezno pijte vodu

Ako ste jeli masno meso, poput svinjetine s roštilja, obavezno pijte vodu. Iako bi vam lepše "leglo" pivo uz dobro parče mesa, vodom ćete se spasti stomačnih tegoba.

Šetajte

Sutra ćete se oporavljati od izleta i nećete želeti da ustanete iz kreveta, ali ćete morati. Zbog toga, nađite snage da izađete napolje i prošetate. Lagana šetnja i svež vazduh pomoći će vam da se brže vratite u "normalu".

Vitaminska voda za bolji metabolizam: Preporađa celo telo! (RECEPT)

foto: Profimedia

Jedite povrće

Nakon preobimne konzumacije roštiljkog mesa i alkoholnih pića, poželjno je u organizam uneti dovoljnu količinu vlakana. Povrće, poput kelja, ali i žitarice daće vam osećaj olakšanja u organizmu.

Jedite jabuke

Jabuke su idelan način da uneste dovoljnu količinu topivih vlakana, kojim ćete sniziti nivo masti u krvi.

10 važnih pravila detoksikacije kuće: Izbacite odmah štetne hemikalije iz kuhinje, spavaće sobe i kupatila!

foto: Shutterstock

Šta ako ste popili koju čašicu više?

Mučnina, glavobolja, malaksalost, samo su neke od nus pojava ukoliko ste sebi dopustili koju čašicu više. Evo saveta kako preživeti iskušenja pred kojima ste poklekli tokom izleta.

"Savetuje se povećan unos vode, jer alkohol kao diuretik dovodi do dehidratacije. Takođe, preporučuje se čaj od nane jer smanjuje mučninu, kao i sok od kiselih krastavaca, sok od narandže. Od hrane će vam pomoći banana, kivi, jaja jer imaju aminokiseline cistein i taurin koje smanjuju dejstvo acetaldehida, kokošja supa, ovsena kaša", rekla je ranije načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA prof. dr. Slavica Vučinić.

Kao što ste već mogli da pročitate voda je vaš najveći saveznik u slučaju da ste preterali kada je alkohol u pitanju. Ukoliko u normalnim uslovima čovek pije dve litre vode, u "vanrednoj situaciji" stručnjaci savetuju da duplirate dozu. Za nadoknađivanje izgubljene tečnosti, budući da je alkohol poznat po tome da dovodi do dehidracije organizma dobra je i kisela voda. Osećaj mučnine smanjiće i čaj od đumbira.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs