Istraživanje pokazalo

Naučnici rešili večitu dilemu: Od ovoliko obroka dnevno ćete smršati!

Rezultati istraživanja, predstavljani na godišnjem skupu Endokrinološkog društva u Čikagu, sugerišu da pravo vreme uzimanja hrane i frekvencija obroka može da ima veoma važnu ulogu u kontroli težine za dijabetičare

Fitnes & Nutricija
Autor:
Naučnici rešili večitu dilemu: Od ovoliko obroka dnevno ćete smršati!
Foto: Shutterstock

Izraelski naučnici ispitivali su 11 žena i 18 muškaraca, obolelih od dijabetesa Tipa 2, koji imaju problema sa gojaznošću. Pacijenti, prosečne starosti oko 69 godina, uzimali su insulin.

Pacijenti su bili podeljeni u dve grupe. Prva je konzumirala obilan doručak, ne preveliki ručak i jela vrlo malo hrane za večeru. Druga grupa je, tokom dana, imala šest manjih obroka. Učesnicima istraživanja beležene su vrednosti glukoze i promene u težini.

Rezultati su pokazali da je plan ishrane sa tri obroka, koji podrazmeva visokoenergetski doručak, mnogo uspešniji način za mršavljenje nego konzumiranje šest manjih obroka.

Prva grupa je tokom ispitivanja, u proseku, izgubila oko 5 kilograma, dok je u drugoj grupi taj prosek iznosio samo 1,5 kilograma. Glad i želja za hranom se, kod prve grupe, smanjila, dok se kod druge grupe povećala.

Melem za želudac: Savršen napitak za ravan stomak!

foto: Shutterstock

Članovi grupe, koji su jeli ozbiljan, visokoenergetski, doručak, imali su znatno manju potrebu za insulinom, dok su članovi druge grupe morala da uzimaju više insulina nego ranije.

Rezultati istraživanja, predstavljani na godišnjem skupu Endokrinološkog društva u Čikagu, sugerišu da pravo vreme uzimanja hrane i frekvencija obroka može da ima veoma važnu ulogu u kontroli težine za dijabetičare.

Iako je istraživanje rađeno na pacijentima koji već boluju od dijabetesa, glavna autorka studije Danjiela Jakubović kaže da su rezultati „potpuno primenjivi i za gojazne pacijente koji nemaju dijabetes ili predijabetes“. Klinički nutricionista doktor Dejvid Fridman kaže da obilan doručak, posle koga tokom dana slede dva manja obroka, može da pomogne mršavljenju.

Ljudima koji se trude da izgube kilograme on savetuje da se drže podalje od belog brašna i rafiniranih šećera ujutro. Umesto toga, predlaže hranu koja će ih zasititi, kao jaja sa spanaćem, sa avokadom, organsku ovsenu kašu, čak i palačinke od integralnog brašna sa prirodnim zaslađivačima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs