Snažan antioksidans

Stiglo je proleće, a sa njim i rotkvice: Ovo su razlozi da ih jedete svaki dan!

Ljutkasti ukus rotkvice podstiče lučenje želudačnih sokova, zbog čega se obično služi u obliku salata ili napitaka, odnosno kao aperitiv koji otvara apetit

Fitnes & Nutricija
Autor:
Stiglo je proleće, a sa njim i rotkvice: Ovo su razlozi da ih jedete svaki dan!
Foto: Profimedia

1. Zaštitnik tela Rotkvica (lat. Raphanus sativus) potiče iz Azije gde se uzgajala i brala još pre 3000 godina. Crvena boja rotkvice potiče od pigmenta antocijana. Ova materija je snažan antioksidans koji čuva ćelije tela od raspadanja i garantuje zdravlje celog tela.

2. Podstiče probavu Ljutkasti ukus rotkvice podstiče lučenje želudačnih sokova, zbog čega se obično služi u obliku salata ili napitaka, odnosno kao aperitiv koji otvara apetit. Uz to pokreće probavu i rad creva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s tvrdom stolicom.

3. Saveznik fit forme U sto grama rotkvica nalazi se tek 16 kalorija jer većinu ploda čini voda. Ne čudi stoga što u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez zadrške čak i ako držite dijetu. Ovo je povrće odličan izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalijuma i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet.

10 namirnica koje treba jesti u martu i aprilu: U proleće su na vrhuncu moći, evo šta sve mogu!

foto: Shutterstock

4. Antibakterijsko 'oružje' Sok od sveže rotkvice cedili su naši stari za lečenje žuči, a pokazao se posebno korisnim u izlučivanju sluzi iz disajnih organa tokom sezonskih bolesti, bronhitisa i gripa. Neki stručnjaci tvrde da je, uz njena antibakterijska svojstva, i moćno oružje protiv kašlja i glavobolja.

5. Čuvar jetre Rotkvica sadrži materije koje neutralizuju bilirubin u jetri zbog čega se nameće kao odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična namirnice za podsticanje prolećne detoksikacije – bez obzira jedete li ju sirovu, od nje cedite sok ili dodajte nekim kompleksnim napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina.

Oprez: Zbog ljutine povrća pojačano uživanje u rotkvicama ne preporučuje se osobama koje imaju osetljivu sluznicu želuca i bolesti poput čira, probleme sa crevima, niti bubrežnim bolesnicima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs