Greške u ishrani

Zašto jedemo previše?

Ako se ne naspavate, može vam se desiti da sledećeg dana pojedete u proseku 550 kalorija više od onih koji spavaju dovoljno. Što je trening češći i intenzivniji, telu treba više kalorija
Nutricija 30.11.2013. - 13:08h Autor: index.hr
Foto: Shutterstock

Kad je reč o hrani, verovatno vam se barem jednom desilo da ne možete da prestanete da uživate u njoj, usled čega dobijete neprijatan osećaj težine u stomaku. Postoji pet mogućih razloga zašto je to tako:

 

1. Nedostatak sna

 

Pojedinci koji ne spavaju dovoljno, sledeći dan pojedu u proseku 550 kalorija više od onih koji spavaju dovoljno. Takođe, ljudi koji su često umorni pre će odlučiti da "ubace nešto u usta", nego da nešto konkretno skuvaju. Iscrpljena osoba energiju će tražiti u hrani, a onda to postane navika.

 

2. Treninzi

 

Računica je vrlo jednostavna - što je trening češći i intenzivniji, telu treba više kalorija. To je još jedan od razloga zašto ne bi trebalo preterivati u teretani.

 

3. Nedostatak vode

 

Čak i kad ne osećate žeđ, voda pre obroka može vam pomoći da kontrolišete koliko jedete. Jedno američko istraživanje pokazalo je da osobe koje popiju samo dve čaše vode pre, pojedu 70 do 90 kalorija manje tokom obroka.

 

4. Televizija

 

Svi imamo isti problem - sednemo pred televizor i prvo na šta pomislimo je hrana. A takvo "ometano jedenje" tera nas da jedemo više nego inače. Pametnija alternativa bila bi da odvojite malo vremena pre nego što sednete pred televizor, napravite konkretan obrok i pojedite ga u miru.

 

5. Izlazak s prijateljima

 

Dokazano je da kad idemo s prijateljima na večeru, jedemo više nego inače. To ne znači da više ne bi trebalo da izlazite, ali mogli biste pripaziti na količinu takvih izlazaka. Isto je i sa konzumacijom alkohola, s kojim najteže kontrolišemo apetit.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...