Ne verujte svemu što pročitate

Naučno dokazano: Topla voda sa limunom ne skida kilograme!

Već godinama čitamo o tome kako je voda s limunom najbolja opcija za poboljšavanje našeg zdravlja... Međutim, ne bismo trebali da uzimamo "zdravo za gotovo" sve informacije koje nam se nameću!

Fitnes & Nutricija
Naučno dokazano: Topla voda sa limunom ne skida kilograme!
Foto: Profimedia

Na različitim stranicama o zdravoj ishrani i vežbanju susrećemo se sa informacijama o svim delotvornostima konzumiranja tople vode sa limunom. Kako već znamo, sve vreme se ističe kako nam ona pomaže prilikom gubljenjaviška kilograma, kao i detoksikacije organizma, čuva od bolesti i još dugi niz drugih informacija koje su, kako se čini, nepotvrđene i netačne. Ne može se opovrgnuti - limun ima svoje brojne prednosti. Bogat je izvor vitamina C i bogat je antioksidansima i njegovom konzumacijom možemo poboljšati imunitet, pospešiti apsorpciju gvožđa, čak i smanjiti rizik od određenih karcinoma. Ali, u neke informacije vezane uz ovaj "čudotvorni" napitak treba da prestanete da verujete - odmah!

1. Usporava starenje

Koliko god da je sam limun izvor vitamina C i antioksidansa, on proces starenja usporiti - neće! Sam vitamin C i antioksidansi bitni su za zdravlje kože i pomažu u formiranju kolagena, ali postoji i brojna druga hrana koja sadrži iste količine važnih sastojaka za zdravlje kože. Potrebno je jesti balansirano i konzumirati mnogo voća, povrća, mesa, semenki i orašastih plodova, koji nam sveukupno osiguravaju sve hranjive tvari koje su nam potrebne za razvoj kolagena i njegovo očuvanje. Sama voda s limunom nije dovoljna.

2. Pomaže u gubitku kilograma

Prema nekim (sumnjivim) izvorima u javnosti se proširilo uverenje da limun sadrži pektin, vlakno koje pomaže kod osećaja sitosti i da upravo zbog tog vlakna voda s limunom pomaže u gubitku kilograma. Međutim, to je još jedna zabluda. Naime, limun ovog vlakna ima samo u tragovima, a kada se iscedi nema ga gotovo uopšte. Voda s limunom će vam pomoći u mršavljenju ako s njom zamenite gazirana pića i kupovne sokove, ali osim toga u ovom području od njega nema veće koristi. Ali, u svakom slučaju od njega se ne možete ugojiti jer nema kalorija.

3. Detoksikuje organizam

Većina je naglašavala kako ovaj napitak pomaže u "čišćenju" organizma od unošenja nutritivno loše hrane i kako detoksikuje organizam. Ovo je popularna teorija, ali istraživanja ne podupiru ovu tvrdnju. Zapravo je opšta zabluda da mi putem namirnica koje unosimo u telo moramo/možemo da se detoksikujemo. Jetra i bubrezi su organi koji u našem telu rade taj posao i nikakve dodatne namirnice za to nisu potrebne.

4. Ubrzava metabolizam

Uveravali su nas da se konzumacijom čaše tople vode s limunom pre doručka može ubrzati metabolizam. Ponovo, istraživanja ovu tvrdnju nisu uspela da dokažu. Dodavanje limuna u vodu pomaže nam da popijemo više tečnosti, što je u svakom slučaju korisno za naš organizam. Limun pomaže, ali stvarna korist zapravo dolazi od same vode jer metabolizam koristi upravo nju kako bi održao stabilno funkcionisanje.

5. Štiti od bolesti

Ova teorija dolazi od činjenice da naše telo kiseli sok limuna pretvara u alkalnu supstancu, ali se većina stručnjaka slaže da pH hrane ne utiče na naše zdravlje. Od prevelike konzumacije ovoga napitka može da se ošteti zubna gleđ. Ako pijete vodu sa limunom, ne perite zube odmah nakon toga jer pranje zuba odmah nakon izlaganja kiselini može da uzrokuje jaču eroziju gleđi, a to vodi karijesu. Čuvajte zube i pijte vodu s limunom samo povremeno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs