obavezno pročitajte

Ublažite vrtoglavicu na prirodan način: 6 jednostavnih trikova koji vam mogu biti od velike pomoći!

Sigurno ste barem jednom u životu osetili vrtoglavicu i mučninu.

Morali ste da sednete ili prilegnete, jer vam se učinilo da se okrećete oko svoje ose ili vam se cela soba vrti

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ublažite vrtoglavicu na prirodan način: 6 jednostavnih trikova koji vam mogu biti od velike pomoći!
Foto: Shutterstock

Reč je o neugodnoj, ali vrlo čestoj senzaciji koja pogađa mnoge ljude.

Naime, istraživanja pokazuju da vrtoglavicu barem jednom u životu oseti gotovo 40% osoba starijih od 40 godina, a dvaput češće pogađa žene nego muškarce.

Vrtoglavica nije bolest, već simptom koji upućuje na poremećaj rada centra za ravnotežu. Može trajati nekoliko minuta, nekoliko sati, ali i više dana.

Okidač za pojavu vrtoglavice može biti naglo ustajanje iz ležećeg položaja, nagli pokreti glavom, anemija, dehidracija i niski krvni pritisak.

Mogu je uzrokovati i problemi sa kičmom, infekcije uva ili sinusa.

U nekim slučajevima može biti i indikator nekih ozbiljnijih problema, poput povrede glave i vrata, moždanog udara ili tumora na mozgu.

Ako je vrtoglavica popraćena simptomima poput pritiska u prsima, jake glavobolje, mučnine ili problema s govorom, obavezno se obratite lekaru.

Prirodni pomagači kod vrtoglavice

Ako vas iznenadi vrtoglavica i osećaj mučnine kojim je popraćena, možete posegnuti za prirodnim lekovima koji će ublažiti vaše tegobe.

Otkrivamo vam neke od prirodnih pomagača kod ovog neugodnog stanja.

1. Čaj od đumbira

Ovaj popularni zimski napitak ublažava mučninu i oporavlja celi organizam, a odlično pomaže i kod vrtoglavice.

U vruću vodu dodajte komadić svežeg đumbira, pa ostavite 5 minuta poklopljeno. Ako ne volite ukus samog đumbira, ublažite ga kašičicom meda. Pijte dnevno po dve šolje ovog superzdravog napitka.

2. Mleko s bademima

Bademi sadrže vitamine B i E, antioksidanse koji pomažu kod mučnine i vrtoglavice.

U filtriranu vodu stavite nekoliko badema da se natope tokom noći. Sutradan ih izmiksirajte zajedno sa šoljicom mleka pa popijte. Ako izbegavate kravlje mleko, zamenite ga biljnim mlekom prema vašem izboru.

3. Ginkgo

Poznato je da ginkgo biloba podstiče cirkulaciju, zato može pomoći i kod vrtoglavice. Ova čudotvorna biljka pomaže i kod loše koncentracije, tinitusa (zujanja u ušima) kao i kod kratkoročnog gubitka pamćenja.

Ako patite od vrtoglavice, započnite sa 250 mg ginkgo bilobe dnevno dok se vrtoglavica ne ublaži, a zatim smanjite dozu na 40-50 mg.

4. Seme korijandera i ogrozd

Korijander je začinska biljka koja obiluje fitonutrijentima pa je dobar izvor gvožđa, mangana, bakra, kalcijuma i magnezijuma.

Ogrozd obiluje vitaminom C , jača funkcije mozga. Ova dva sastojka u kombinaciji mogu ublažiti simptome vrtoglavice.

Priprema napitka: u filtriranu vodu stavite po 1 kašičicu semenki korijandera i ogrozda u prahu. Ostavite da se natope tokom noći. Ujutro procedite e u proceđeni napitak po želji dodajte malo sirovog meda.

5. Hrana bogata vitaminom C i drugim antioksidansima

Namirnice koje pomažu kod vrtoglavice svakako su one koje obiluju antioksidansima. Zato, što češće jedite zeleno lisnato povrće, sveže voće, poput avokada i banana, pa obroke upotpunite zdravim masnoćama, poput ekstra devičanskog maslinovog i kokosovog ulja.

Takođe, konzumirajte voće i povrće bogato vitaminom C, poput citrusa, jagoda, paprika i kivija.

Istraživanja sprovedena u Japanu pokazala su da se stanje osoba koje boluju od Menierove bolesti (poremećaja unutrašnjeg uha popraćenog vrtoglavicom) znatno popravi kada na dnevnoj bazi počnu u organizam unositi vitamin C.

6. Hidratacija organizma

Čak i blaga dehidracija može dovesti do promena u krvnom pritisku i vrtoglavice. Kako biste sprečili to stanje, važno je da u svoj organizam unesete dovoljne količine tečnosti.

Pijte što više filtrirane vode i čajeva. Izbegavajte alkohol kao i zaslađene i gazirane napitke ,jer oni mogu pogoršati vrtoglavicu.

Dodatni savjeti kod stanja vrtoglavice:

Ako vam se jako vrti, odmah sedite ili lezite tako da vam glava bude na povišenom. Nemojte sedati za volan, kao ni vežbati, jer možete doživeti nesreću, pasti i povrediti se.

Priuštite sebi dovoljno sati sna i smanjite stres.

Idite na masažu glave sa eteričnim uljima, poput lavande. Tako ćete podstaći cirkulaciju krvi i dodatno se opustiti.

Vrtoglavica je često povezana s visokim nivoom holesterola ili glukoze u krvi. Zato, ako ste skloni vrtoglavici, svakako pripazite na unos nezdravih masnoća i šećera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs