Najzdraviji izbor

Namirnice koje treba konzumirati u januaru: Sačuvajte zdravlje, podignite imunitet!

Spisak voća i povrća koje možete naći sveže, a pomoći će vam da se hranite zdravo

Fitnes & Nutricija
Autor:
Namirnice koje treba konzumirati u januaru: Sačuvajte zdravlje, podignite imunitet!
Foto: Shutterstock

Trudimo se da u ishranu ubacimo što više svežeg voća i povrća pogotovo kada je sezona prehlada, jer tako čuvamo naš imunitet. Januar se ne može pohvaliti spiskom sezonskog voća i povrća, ali smo mi napravili spisak voća i povrća koje možete naći sveže, a pomoći će vam da se hranite zdravo.

Jabuke

Jabuka pripada skupini najzdravijeg voća na svetu, ali i namirnicama s najvećom količinom pesticida. Bilo bi dobro kupovati organske jabuke. Jabuka sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, a jako dobar izvor vitamina C.

Pomorandže

U ovom razdoblju je pomorandža najukusnija, najsočnija i najzdravija. Pomorandža takođe pripada skupini najzdravijih namirnica sveta, a zbog svoje pristupačnosti je i jedna od najčešće konzumiranih. Pomorandža sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiseline i kalijuma, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Grejpfrut

Grejp je čudesno voće odličnih nutritivnih svojstava. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Grejp treba konzumirati pažljivo, naročito ako uzimate lekove jer može uticati na njihovo delovanje. Jako je dobar izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C.

Kivi

Tako mali, a tako lekovit, kivi podstiče zdravlje celokupnog organizma. Jedan kivi dnevno je sasvim dovoljan da zameni uzimanje multivitamina. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalijuma i bakra, a odličan izvor vitamina C i K.

Ananas

Primamljivog je izgleda, a još primamljivijeg ukusa i mirisa. Ananas je jedna od najzdravijih namirnica u svetu. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina, vitamina B6 i bakra. Odličan je izvor vitamina C i mangana. Ananas je jako ukusan sam po sebi, bez ikakvih dodataka. No, to ne znači da ga samo tako i treba konzumirati.

Nar

Prepun je slatkih bobica koje imaju čudesno delovanje na zdravlje celokupnog organizma. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i folne kiseline. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Odličan je izvor vitamina C i K.

Cvekla

Savršen je dodatak zdravoj ishrani. Može podstaći apsorpciju hranjivih materija i sprečiti nastanak niza medicinskih stanja. Dobar je izvor vitamina C, gvožđa i magnezijuma. Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana.

Prokelj

Prokelj pospešuje zdravlje celokupnog organizma i svakako bi trebalo da postane deo vaše svakodnevne ishrane. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, gvožđa, magnezijuma, fosfora i bakra. Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana. Prokelj ima gorkast ukus koji se velikom broju ljudi ne sviđa, naročito deci.

Karfiol

Jedna je jedna od najzdravijih kupusnjača. Za razliku od ostalih vrsta kupusnjača, karfiol je izrazito blagog ukusa koji odgovara za pripremu raznih jela. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina i magnezijuma. Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalijuma i mangana.

Kupus

Kupus se često konzumira za detoksikaciju celokupnog organizma, koju je potrebno s vremena na vreme raditi. Dobar je izvor tiamina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

Kelj

Kelj pripada skupini zelenog lisnatog povrća. Jako je zdrav, pristupačan i jednostavan za pripremu. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, proteina, tiamina, riboflavina, folne kiseline, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Odličan je izvor vitamina A, C, K, B6, kalcijuma, kalijuma, bakra i mangana.

Spanać

Spanać, kao i kelj, pripada skupini zelenog lisnatog povrća. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor niacina i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, bakra i mangana. Spanać je jedna od najzdravijih namirnica koju možete konzumirati. Pristupačan je, jednostavan za pripremu i ukusan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs