Zaustavite vreme

8 namirnica koje usporavaju starenje!

Borovnica umanjuje rizik od tumora i srčanih bolesti, ali i uklanja bore, dok će vaša koža zablistati uz spanać i maslinovo ulje
Fitnes & Nutricija
22:20h Autor:
8 namirnica koje usporavaju starenje!
Foto: Shutterstock

Dajte mladalački sjaj vašoj koži i prkosite procesu starenja zahvaljujući ovim zdravim i ukusnim namirnicama, koje svakodnevno moraju da nađu svoje mesto u vašoj kuhinji.

1. Jabuke

Poznato je da su jabuke jedno od najzdravijeg voća. Imaju nizak glikemijski indeks i visok udeo polifenola koji štite našu kožu od uticaja stresa. Bilo bi dobro pojesti najmanje jednu jabuku dnevno.

2. Koštunjavi plodoviOrah, kesten, badem, lešnik i ostali koštunjavi plodovi bogati su zdravim uljima, vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim hranjivim sastojcima. Preporučuje se šaka ovog voća svaki dan.

3. BorovniceOvo voće je bogato oksidansima, koji sprečavaju prevremeno starenje kože i stvaranje bora. Takođe, umanjuju rizik od tumora i srčanih bolesti. Ukoliko možete, u voćnu salatu svakog dana ubacite malo borovnica, telo će vam biti zahvalno.

4. Spanać

Ovo povrće bogato je vitaminima K, C i E, pa bi ga trebalo konzumirati svaki dan. Možete ga skuvati, ali je ukusan i ako se ubaci u salatu, pa se začini sa malo limuna. Trudite se da jedete spanać svaki dan.

5. LososOva riba jedan je od najvećih izvora omega-3 masnih kiselina, a one uvelike doprinose izgledu kože.Losos jedi u porcijama od 120g barem dva puta nedeljno.

6. Beli luk

Svež, kuvan ili pečen, beli luk je jedan od najzdravijih začina, pa ga zato koristite svakog dana kako bi ojačao vaš imunitet, snizio holesterol i visok krvni pritisak.

7. LeblebijaOva namirnica obiluje prehrambenim vlaknima, pa je izuzetno bitna za probavu i srce. Leblebiju možete ubaciti u salatu dva puta nedeljno.

8. Maslinovo uljeOvo ulje bogato je hlorofilom i karotenoidima, ali i vitaminom E. Štiti od bolesti srca, tumora i jača imunitet. Dnevno iskoristite jednu kašiku maslinovog ulja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs