Namirnice koje su opasnije po vašu liniju od belog hleba

Pogledajte koje bi to namirnice trebalo izbegavati u svakodnevnoj ishrani jer se lošije odražavaju na vašu liniju čak i od belog hleba
Nutricija 07.06.2013. - 21:46h

Jasno vam je da je u belom hlebu ostalo jako malo korisnih sastojaka za vašu liniju, pa već automatski naručujete i sendviče u integralnom hlebu. Da li ćete se odlučiti za svežu i zdravu hranu ili prerađene veštačke namirnice, izbor je na vama. Slede 5 stvari koje bi trebalo izbegavati u svakodnevnoj ishrani, a koje se smatraju opasnijim po vašu liniju od belog hleba.

 

1. Voćni jogurti
Jogurt je zdrav i voće je zdravo. U čemu je onda problem s voćnim jogurtom? Većina onih u prodavnicama sadrže veliku kolicinu šećera ili veštačkih zaslađivača kao i boja, aditiva, koji skrivaju činjenicu da tu ima vrlo malo ili uopšte nema voća koje je prikazano na ambalaži. Zašto radije ne biste kupili blender i sami pravili voćni jogurt sa pravim voćem bez šecera.

2. Moderni napici od kafe koji više liče na dezert
Ne samo što ovakvi napici mogu da imaju i po 400 kalorija, oni sadrže rafinirani šećer i mlečne masnoće koje suzbijaju bilo kakve koristi koje nudi kofein. Obična turska kafa ima odličan ukus, a studije su pokazale da se povezuje i s dobrim zdravljem, prenosi Magazin. Možete je piti i s medom. Ako koristite šecer, još će ga uvek biti manje nego što ga ima u gore navedenim napicima.

3. Voćni sokovi
Mnoge mame će deci za put kupiti mala pakovanja voćnih sokova i voćnih bombona. I jedni i drugi puni su dodatnog rafiniranog šecera. Pročitajte koliki je udeo voća u soku koji kupujete. Zašto radije ne biste jeli voće (naučite decu da imaju istu naviku - deca vole kad im voće iseckate na manje komade), ili zašto ne biste sami cedili sok.

4. Krekeri
U njima gotovo da nema ničega korisnog za organizam. Puni su aditiva, veštackih boja, visokofruktoznog kukuruznog šecera, procesuiranog brašna. I, preterano su slani.

5. Kokice iz bioskopa i gotovih pakovanja za mikrotalasnu
Kokice su, zapravo, vrlo zdrava hrana. Ali samo ako ih pripremate na dobrim mastima poput maslinovog ulja u loncu na laganoj vatri. U bioskopima ih uglavnom pokvare tako što ih premažu ko zna kojim mastima, presole, a ubacuju se i slatki prelivi. Što se tiče kokica u pakovanju za mikrotalasnu, već godinama se upozoravaju potrošaci da se prilikom pripreme u mikrotalasnoj iz ambalaže izdvajaju štetni sastojci koji se povezuju sa pojavom raka.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...