Pomozite organizmu

Iscrpljeni ste? Ovo su jela koja kradu energiju!

Ukoliko preskačete obroke, telo se ponaša kao da gladujete i počinje da štedi energiju, što utiče na to da sve telesne funkcije slabe
Fitnes & Nutricija
11:50h Autor:
Iscrpljeni ste? Ovo su jela koja kradu energiju!
Foto: Shutterstock

Hrana je gorivo, a ono što jedete utiče na to kako vaše telo radi i može da uzrokuje da se osećate pomalo lenjo. Šta bi bilo dobro izbegavati?

Doručak prepun šećeraRafinirani ugljeni hidrati, kao što su šećer i belo brašno, mogu da vam naglo podignu energiju, ali vrlo brzo dolazi do pada. Nagli skokovi šećera u krvi potiskuju proizvodnju nužnih hemikalija u mozgu koje regulišu apetit i probavu. Odlučite se, zato, za zdrav doručak koji sadrži proteine.

Energetska pićaEnergetska pića deluju tek kratkoročno. Zapravo, remete nivo šećera koji će na kraju pasti niže od nivoa na kom je bio kada ste ih uzeli, ostavljajući vas iscrpljenim. Budući da dehidriraju organizam, svakako je bolje posegnuti za vodom i tako ugasiti žeđ.

Masna hranaJednostavno rečeno, masnu i prženu hranu teže je svariti. Za potrebe varenja, unutrašnji organi će povući krv daleko iz ekstremiteta što može trajati od šest do osam sati. Sve to vreme osećaćete se pomalo tromo. Masna hrana, takođe, može negativno da utiče na vaše kratkoročno pamćenje i funkciju mišića.

Ishrana sa malom količinom gvožđaAko vam ponestaje gvožđa, osećaćete se umorno. Zato jedite sočivo sa spanaćem kuvanim na pari i grickajte semenke bundeva.

Crno vinoČaša vina uz ručak čini se kao dobra ideja, ali alkohol može da isisa energiju. Crveno grožđe je bogato melatoninom, hormonom spavanja. Ali ne koristite alkohol kao pomoć za spavanje, jer remeti kvalitet sna. Radije popijte čašu toplog mleka ili sok od višanja.

Preskakanje obrokaUkoliko preskačete obroke, telo se ponaša kao da gladujete i počinje da štedi energiju. Sve telesne funkcije slabe, pa tako i koncentracija. Pri napornom radnom danu zaista je nužno da nađete vremena za jelo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs