Ukusno i zdravo

Jedite čokoladu i badem zajedno svaki dan: Samo gledajte šta će da se desi!

Niži pritisak niži holesterol, manji osećaj gladi

Nutricija
15:17h Autor:
Foto: Shutterstock

Gojazne osobe koje konzumiraju badem i čokoladu svaki dan, mogu imati niži holesterol od drugih gojaznih osoba koje ne jedu te namirnice, pokazuje istraživanje.

 

Konzumirani odvojeno, bademi i čokolada bili su već ranijim istraživanjima povezani s nižim šećerom u krvi, nižim pritiskom, nižim holesterolom i manjim osećajem gladi. Sve su to faktori rizika za bolesti srca.

 

Za potrebe ovog istraživanja, naučnici su merili nivo holesterola kod 31 gojazne osobe.

 

Tokom prve četiri nedelje istraživanja, svi su bili na standardnoj američkoj ishrani i svi su svakodnevno dodatno jeli gotovo trećinu šoljice badema. U sledeće četiri nedelje, ispitanici su svojoj ishrani dodali gotovo četvrtinu šoljice tamne čokolade dnevno i oko 2,5 kašike kakao praha. Svi ispitanici imali su i četveronedeljno razdoblje u kojem su ishrani dodavali i bademe i tamnu čokoladu.

 

Bolesno srce, insulinska rezistencija, gojaznost: Sve posledice brzog jedenja!

foto: Profimedia

Dodavanje samo badema smanjilo je nivo lošeg LDL holesterola za sedam odsto, koji je odgovoran za stvaranje naslaga na zidovima krvnih sudova.
Kombinovanje badema i čokolade takođe je smanjilo nivo LDL holesterola, prema rezultatima objavljenima u časopisu Journal of American Heart Association.

 

"Badem je sam za sebe smanjio nivo LDL holesterola, za razliku od čokolade, ali ova namirnica nije ni povećala nivo LDL holesterola", istakla je vođa studije Peni Kris-Eterton, nutricionistica sa Univerziteta Pen Stejt.

 

Ipak, rezultati ne znače da je mudro da ljudi počnu da jedu bademe i čokoladu na kilograme.

 

"Imamo oko 270 kalorija koje diskrecijski možemo da unesemo u jelovnik i ja ljudima preporučujem da ih koriste mudro", kaže Kris-Eterton. To znači da se bademi i čokolada mogu jesti umereno umesto drugih slatkiša, a ne u dodatku na kolačiće, slatkiše i deserte.

 

Cimet je najbolje što možete da konzumirate ove zime: Evo zašto!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs