Za lepši san

Pobedite nesanicu prirodnim putem: Ovo su čajevi koje treba da pijete pre spavanja!

Stručnjaci tvrde da nijedan čaj neće pomoći prve večeri, ali ako ih pijete redovno, nakon nekoliko večeri mogli biste lakše zaspati

Fitnes & Nutricija
Autor:
Pobedite nesanicu prirodnim putem: Ovo su čajevi koje treba da pijete pre spavanja!
Foto: Profimedia

Nedostatak sna negativno se odražava na stanje organizama, a nenaspavani ćete teško uspešno obavljati svakodnevne poslove. Ako stanje nesanice potraje duži period i se javlja gotovo svako veče, svakako je potrebno potražiti stručnu pomoć.

Međutim, kod blažih i ređih oblika koji se javljaju tek povremeno, mogu vam pomoći i biljni čajevi. Stručnjaci tvrde da nijedan čaj neće pomoći prve večeri, ali ako ih pijete redovno, nakon nekoliko večeri mogli biste lakše zaspati.

Čaj od matičnjaka

Jedan od najpoznatijih čajeva protiv nesanice je čaj od matičnjaka. Pripremite ga tako da jednu kašičicu osušenih listova stavite u 2dl proključale vode. Ostavite oko 10 minuta, zavisno koliko jak ukus želite. Pustite da se malo ohladi i popijte ga pola sata pre odlaska na spavanje.

Cenjeni matičnjak: Za dugovečnost, blagotvorno deluje na nervni sistem, smiruje probavne smetnje

foto: Profimedia

Čaj od lavande

Čaj od lavande odavno je poznat kao čaj koji smiruje nervozu i opušta mišiće te deluje blagotvorno kod poremećaja spavanja. Pripremite ga tako da dve kašičice cvetova lavande prelijete sa 2 dl proključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i zasladite medom. Popijte ga pre odlaska na spavanje.

Lavanda i kamilica potpuno opuštaju: Kako da rešite svaki problem sa spavanjem pomoću mirisa!

foto: Profimedia

Čaj od majčine dušice

Ovaj čaj će vam pomoći da brže zaspite, opustiće vas i smanjiti napetost i teskobu. Pripremite ga tako da 1 kašičicu majčine dušice prelijete sa 2 dl poključale vode i ostavite pola sata poklopljeno.

Lek za skoro sve: Majčina dušica

foto: Profimedia

Čaj od hmelja

Hmelj je prirodni lek za nesanicu jer njegovi eterični sastojci umiruju nervni sistem. Za pripremu ovog lekovitog čaja prelijte 2 kašičice hmelja sa 2,5 dl proključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji 20 minuta. Popijte jednu šoljicu 30 minuta pre spavanja.

Hmelj i pasiflora za dobar san: Prirodna mešavina bolja od tableta za spavanje

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs