Najlakši način da smršate

Začin koji ubrzava metabolizam za 180%: Najbrži način da istopite naslage masti!

Toliko brzo ćete smršati, da će vaša okolina ostati u šoku

Nutricija 25.11.2017. - 12:47h Autor: Stil / net.hr
Foto: Profimedia

Američki naučnici su ustanovili da cimet sadrži esencijalno ulje koje podstiče metabolizam, istovremeno pokrećući sagorevanje masnih ćelija u organizmu.

 

Reč je o cinamaldehidu, organskoj materiji koja cimetu daje ukus i miris, a nalazi se pretežno u njegovoj kori.

 

Naučnici sa Univerziteta Mičigen ustanovili su da cinamaldehid aktivira termogenezu. Reč je o metaboličkom procesu stvaranja toplote u telu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude, a proces se temelji na oksidaciji hranljivih materija u ćelijskim mitohondrijima. Termogenezom se sagorevaju kalorije.

 

Pomenuti proces pomaže u podsticanju gubitka telesne težine, što je autore studije navelo na zaključak da cimet podstiče čitav niz metaboličkih procesa.

 

Glavnom autoru studije, Džunu Vuu, profesoru na institutu Life Sciences od ranije su poznate prednosti cinamaldehida, ali saznanja je želeo da produbi daljnjim istraživanjima. Zajedno sa kolegama sproveo ih je najpre na laboratorijskim miševima, pa na ljudskim ćelijama, takođe u laboratoriji.

 

Testirali su masne ćelije dobrovoljaca i ustanovili povećanu ekspresiju gena i enzima što doprinosi ubrzavanju metabolizma lipida, nakon što se obradi cinamaldehidima, i to čak do 180 odsto.

 

Cimet kao lek za celo telo: Prirodna pomoć kod ovih 16 problema!

foto: Shutterstock

Vu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) podstiče termogenezu i proces sagorevanja masnoća u organizmu, ali kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja jer su dosadašnja sprovedena samo na ljudskim ćelijama u laboratoriju.

 

Vu kaže da rezultati obećavaju i da bi mogli pridoneti suzbijanju epidemije gojaznosti u svetu.

 

"Cimet je deo ishrane hiljadama godina i njegova primena bi mogla da bude jednostavnija i prihvatljivija u suzbijanju gojaznosti kod pacijenata od nekih drugih metoda", smatra Vu.

 

Istorijska upotreba cimeta zabeležena je pre 4.000 godina. Najstariji zapis o njemu potiče iz jevrejskog zapisa Tore, dok se u Starom zavetu spominje izrada lekovitog ulja koje se koristilo za pomazivanje.

 

U ajurvedskoj medicini eterično ulje cimeta koristilo se za smirivanje živaca i mišića, a ajurveda ga i danas smatra idealnim lekom za probleme probave i lečenje dijabetesa.

 

Cimet i žalfija zajedno, jači od svake hemije: Ova 3 recepta treba zauvek da čuvate za celu porodicu

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...