Obavezno pročitajte

Hrana koju pre jela moramo oprati: Nećete verovati koja je najprljavija!

Na popisu ovih namirnica ima onih koje sigurno perete, ali i onih koje do sada niste prali pre jela ili pripreme hrane, a trebali biste to da uradite

Nutricija
20:11h Autor:
Foto: Shutterstock

1. Voće i povrće s jestivom kožom

 

Samo zato što je voće i povrće sa jestivom kožom naizgled potpuno čisto i sjajno, to ne znači da ga ne morate oprati. Obavezno ga stavite pod jak vodeni mlaz i dobro istrljajte rukama. Industrijsko voće i povrće poželjno je, prema preporukama stručnjaka, uvek oguliti pre konzumacije, dok ono domaće koje nije tretirano pesticidima ne morate guliti, ali ga takođe morate oprati.

 

2. Određene namirnice u konzervi

 

Namirnice poput npr. konzervirane tune nemoguće je oprati bez uništavanja, ali namirnice poput konzerviranog graška, kukuruza, luka i drugog obrađenog povrća možete isprati.

 

Kesten leči čak 13 bolesti: Plod koji čuva srce i bubrege, pun magnezijuma i vitamina C!

foto: Profimedia

3. Voće i povrće sa nejestivom kožom

 

Navikli smo da ih ne gulimo, ali baš zbog toga mislimo kako ih ne bismo trebali oprati. Naravno, nismo u pravu. Svako voće i povrće, bez obzira na to ima li jestivu ili nejestivu kožu, obavezno trebamo oprati pre konzumacije ili pripreme.

 

4. Orašasti plodovi

 

Ako pitate većinu ljudi peru li orašaste plodove, odgovoriće vam negativno. Međutim, imajte na umu da ne možete sa sigurnošću znati gde su bili pohranjeni tokom transporta i pre pakovanja. Zbog toga bismo ga pre konzumacije trebali oprati. Uvek perite samo onu količinu plodova koju ćete pojesti ili koristiti za pripremu jela.

 

5. Sušeno voće

Jeste li znali da se upravo sušeno voće smatra jednom od najprljavijih namirnica? To važi  za sušeno voće u rinfuzi. Zato i njega obavezno operite pre konzumacije, a stručnjaci savetuju da ga čak stavite u vodu na nekoliko sati.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs