Ubacite ih u jelovnik

Top 5 jesenjih namirnica: Podižu imunitet, čuvaju zdravlje od glave do pete!

Uživajte u sjajnim ukusima ovih veoma zdravih zalogaja

Nutricija 04.10.2017. - 17:32h Autor: Stil / Finirecepti.net.hr
Foto: Shutterstock

Jesen nam je stigla, a sa njom i namirnice koje smo čekali cele godine!

 

Ako želite da uživate u jesenjim plodovima, a istovremeno se zdravo hranite, sledećih 5 namirnica trebalo bi da budu vaš prvi izbor!

 

Bundeva

Ovo narandžasto povrće bogato je vlaknima koja su jako važna da bi vaš probavni sistem ostao zdrav. Bundeve su takođe krcate beta-karotenom, koji vaše telo pretvara u vitamin A, a koji se zatim brine za vaš vid i imunitet. Ne zaboravite ni na semenke koje su bogate fitosterolom - on prirodno snižava nivo lošeg holesterola u vašem organizmu. Semenke bundeve takođe pomažu u izlučivanju serotonina, hormona zbog kojeg se osećamo dobro.

 

Puno je načina da uživate u ukusu i zdravstvenim prednostima bundeve, a OVDE pročitajte naših 10 najlepših recepata!

 

Seme koje žene i deca svaki dan treba da jedu: Bundeva golica leči celo telo!

foto: Shutterstock

Prokelj

Ako su vas roditelji ikada terali da jedete ove male zelene kuglice, radili su to s dobrom namerom. Prokelj je vrlo dobar izvor gvožđa, koje je potrebno za prenos kiseonika kroz vaše telo. Takođe, sadrži i dobru količinu folata, vlakana i vitamina C i K.

 

Cvekla

Svoju prepoznatljivu boju cvekla dobiva od betalaina, koji joj daje i protivupalna svojstva i deluje kao antioksidans. Cvekla je bogata i folatima, vitaminom C i magnezijumom, a zbog procenta vode od čak 90%, takođe je odlična namirnica za mršavljenje.

 

Budući da ide zima, odvojite malo vremena i sami pripremite zalihe cvekle za zimnicu. OVDE pročitajte recept po kojem će vam cvekla za zimnicu ispasti najbolje!

 

Žena (60) popravila vid, očistila jetru i debelo crevo: Smesa od cvekle koja čuda čini! (RECEPT)

foto: Shutterstock

 

Šipak

Ovi maleni crveni dragulji bogati su antioksidansima, koji smanjuju upalne procese probavnog sistema i sprečavaju razna oboljenja. Šipak je takođe bogat vlaknima, a dobar je izvor i vitamina B, C i K.

 

Kruške

Kruške su bogate topljivim vlaknima koja smanjuju nivo lošeg kolesterola. Takođe, sadrže dovoljne količine vitamina C, koji pomaže u apsorpciji gvožđa, i bakra, koji ubrzava rad centralnog nervnog sistema.

 

Kada se u obzir uzmu sva odlična svojstva ovih namirnica po zdravlje, rezultat je odličan imunitet i dobro zdravlje!

 

Šta sve može da izleči kukuruzno brašno: Moćna palenta nije samo ukusno jelo!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs