lekovita moć

Lekovita moć ivanjskog cveća: Čisti bubrege i jetru, leči karcinom! (RECEPT)

Po predanju Devica Marija stavila ga je u kolevku gde je prvi put položen Isus Hrist

Fitnes & Nutricija
21:37h Autor:
Lekovita moć ivanjskog cveća: Čisti bubrege i jetru, leči karcinom! (RECEPT)
Ivanjsko cveće, Foto: Profimedia

Na osnovu ovoga predanja i sami možete da procenite kolika je moć ove biljke koja se u davna vremena veoma cenila, a danas je u velikom broju slučaja zaboravljena.

Ako niste znali postoje 3 vrste ove biljke i njihova lekovitost je različita. Najpoznatije i najčešće u upotrebi je žuto ivanjsko cveće, ali belo je takođe izuzetno važno i treba ga što više koristiti zbog antikancerogenog dejstva. Ova biljka najčešće raste u višim predelima, visoka je oko 30 do 60 cm i cvetovi joj mirišu na med. U lekovite svrhe koristi se samo cvet koji se bere u julu. Ima bele cvetove (galium mollugo) i blag opor miris meda, može se naći pored puteva i na blagim padinama. Za razliku od žutog (galium verum) stabljike ove biljke su više horizontalne.

Ženska bokvica leči 20 bolesti: Najjači prirodni lek raste u svakom dvorištu!

foto: Profimedia

Treća vrsta (galium aparine) i mnogi ne znaju za nju i misleći da je korov čupaju je,a ustvari ne znaju koliko je lekovita.Uz pomoć povećih bodlji kojima je obrasla stabljika, ova biljka se “ penje “ i kači za dlake životinja i zato se u narodu zove Prilepac.

Uzgajite bebi povrće: 4 namirnice iz kućne bašte koristićete cele godine!

foto: Profimedia

Sve tri vrste imaju lekovitu moć u čišćenju bubrega, jetre, pankreasa i slezine. Posebno se preporučuje kod oboljenja limfnih žlezda, a njena lekovitost je velika i kada se primenjuje i spolja. U vidu obloga se koristi za lečenje mitesera, rana, potkožnih čireva, a kao obloga delotvorna je kod svih oblika karcinoma kože. Našla je svoju primenu i kod karcinoma grla, jezika i glasnih žica gde se upotrebljava za pijenje i ispiranje grla. Receptura čaja Jednu punu kašičicu osušenog Ivanjskog cveta preliti sa 2 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti pa popiti 1-2 šolje tokom dana. Ovako pripremljen čaj može se koristiti za obloge i umivanje kao i ispiranje grla.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs