Obavezno pročitajte

Moćan med koji leči i kada antiobiotici ne mogu: Rešite se upale, astme, psorijaze!

Med je hiljadama godinama poznat po svojem antibakterijskom i zaceljujućim delovanjima, prirodno održavajući zdravlje i imunitet celog organizma

Fitnes & Nutricija
16:27h Autor:
Moćan med koji leči i kada antiobiotici ne mogu: Rešite se upale, astme, psorijaze!
Manuka med, Foto: Profimedia

Neke vrste meda, dobijene od posebnih biljki, učinkovitije su od drugih, a med manuka koji potieče od istoimene biljke sa Novog Zelanda, ima najjače protivupalno delovanje i pomaže pri lečenju raznih vrsta bakterija otpornih na antibiotike. Važno je znati da nije svaki manuka med lekovit već samo onaj sa oznakom UMF.

Med manuka već mnogo godina sastavni je deo ishrane novozelandskih domorodaca Maora koji su jako dobro upoznati sa lekovitim moćima ove vrste meda. A dobar glas o manuka medu širi se i svetom pa tako i sve više ljudi u Srbiji otkriva šta sve može uraditi za njihovo zdravlje.

Naime, manuka med je vrsta meda sa najjačim antibakterijskim i protivupalnim delovanjem pa čak može pomoći u lečenju raznih vrsta bakterija otpornih na antibiotike koje obično inficiraju rane, uključujući i "superbakteriju" MRSU, a takođe je čini osetljivijom na neke antibiotike.

Čista koža bez nesavršenosti: Napravite dve lekovite maske od manuka meda!

foto: Ilustracija / Profimedia

Ali, nije svaki manuka med lekovit, već samo onaj koji ima oznaku UMF koji se koristi u svrhu terapijskog lečenja raznih zdravstvenih problema.

UMF je skraćenica za Unique Manuka Factor, zaštićeni znak kvaliteta i terapijskog delovanja UMF Honey Association-a i mogu ga koristiti samo oni proizvođači manuka meda koji zadovoljavaju najviše i najstrože kriterijume u kvalitet i izvrsnosti, pa se njihov med podvrgava naučnim istraživanjima i merenjima.

4 činjenice o medu koje niste znali: Ublažava kašalj i iritaciju grla, leči rane na koži!

Kako manuka med deluje?

Ova cvetna dragocenost, koja nastaje iz cvetova drva Manuka koje raste nekultivisano na širim područjima Novog Zelanda, sadrži mnoge blagotvorne hemijske spojeve, uključujući organske kiseline,minerale u tragovima, protivmikrobne spojeve, vitamin C, A i beta–karoten, kao i sve vitamine B.

Lepeza delovanja manuka meda vrlo je široka, od želje da samo želite ojačati ili održavati imunitet do hroničnih bolesti pa ga je tako dobro uzimati kod:

- upale grla, uha, sinusa; - prehlade; - rana i ulkusa na koži - opeklina - bolova i upalnih procesa u želucu; - refluksa - afta u ustima - probavnih i drugih gastrointestinalnih poremećaja - hroničnog bronhitisa - bronhijalne astme - rinitis; - sinusitisa - atopijskog i ostalih vrsta dermatitisa - psorijaze

Najbolje je uzimati jednu do tri čajne kašičice meda manuka dnevno, zavisno o potrebi, a ukoliko se koristi na koži postupak je sledeći: zahvaćeno mesto treba očistiti, naneti tanak sloj manuka meda i previti sterilnom gazom.

Postupak treba ponavljati svakih 24 sata, savetuje Jelena i dodaje kako manuka med, kao ni jedan drugi med, ne smu koristiti mala deca pre navršenih 12 meseci starosti, zbog bojazni od mogućeg botulizma te osobe koje su alergične na pčelinje proizvode, iako su takve alergije vrlo retke.

UMF Manuka med potpuno je prirodan i nema straha od bilo kakvih nuspojava, ističe Jelena Lukić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs