zdravlje

Kako do vitke linije: Lako uz 7 pravila umerene ishrane! (FOTO)

Voditi brigu o onome što nas svakodnevno formira, o hrani, važnije je od bilo koje dijete koju sami sebi namećemo!

Nutricija
21:51h Autor:
Foto: Shutterstock

Reklame, televizija, radio, časopisi i knjige svakodnevno nam prezentuju poruke propraćene fotografijama osoba zdravog izgleda i pre svega “mršavog” lepo oblikovanog tela.

 

Osim toga, poslednjih godina se pojavilo mnoštvo dijeta koje se, periodično ali konstantno, reklamiraju sa ciljem da nam obezbede bolji izgled i gubitak suvišnih kilograma. Sve to nas tera na nezamisliva odricanja sa ciljem da dostignemo fizički izgled u skladu sa potrošačkim modelima koji nam se nude.
Dijeta uz koju nikada niste gladni: Kraljica Leticija se kune u ovaj način ishrane!

foto: Shutterstok

Međutim, današnji tempo žiovota nam ne ostavlja dovoljno vremena za pipremanje i pravilno konzumiranje hrane. A upravo ishrana više od svega, može da promeni život jedne osobe.

 

Radikalna promena sopstvenih navika u ishrani zbog dijete može trenutno da nam prija, pošto odricanje, ma koliko teško, propraćeno je zadovoljstvom zbog toga što smo smršali. Međutim, dugoročno gledano, sve to počinje da nas opterećuje pa postajemo nezadovoljni, nervozni, uznemireni... A istina je jednostavna, važno je voditi računa o svom izgledu istovremeno se neodričući uživanja u hrani koju volite.

 

Najtraženija dijeta u 2017: Za sedam dana skida 7 kilograma!

 

Ključna reč je umerenost i 7 pravila zdrave ishrane.

 

1. Koristite odgovarajuću hranu

 

Nezagađena hrana, skuvana na privi način (ako je to potebno), pripremljena tako da otvara apetit (i izgledom i ukusom), bez prekomerne upotrebe masti i svega što usporava varenje.

 

2. Više obroka tokom dana

 

Raspodelite hranu na veći broj obroka (doručak, prepodnevna užina, ručak, popodnevna užina, večera), koji će tako biti manje obilni i neće preterano opteretiti stomak.

 

3. Obroke jesti u približno isto vreme

 

To pomaže da se uspostavi automatizam u javljanju apetita i obavljanju raznih fizioloških funkcija.

 

4. Jedite bez žurbe

 

Preterana žurba, zabrinutost i nervoza negativno utiču na lučenje želudačnih sokova.

 

5. Hranu dobro žvaćite

 

Postoji izreka da “varenje počinje u ustima” tako da usitnjavanje hrane zubima i dejstvo pljuvačke znatno olakšavaju posao želucu.

 

6. Posle ručka umerena aktivnost ili odmaranje

 

Na kraju treba poslušati stari mudri savet “Posle ručka se odmaraj ili polako šetaj”. S obzirom da je leto i da nas lepo vreme mami da ga provedemo napolju, možete sami, sa svojim prijateljima ili porodicom posle ručka proštetati do neke otvorene teretane i uz lagane vežbe učiniti mnogo za svoje zdravlje.

 

7. Ne odričite se slatkiša, jer njihovim izbegavanjem uskratićete organizmu neophodnu energiju

 

Samo je važno da budete umereni pri njihovom unošenju ili da imate unapred pripremljen plan kako da uneti višak potrošite.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...