Jedite ga što više

Travari se kunu u sremuš: 1 gram ovog luka čisti krv, normalizuje cirkulaciju i pritisak!

Pored toga što čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo
Nutricija 18.08.2017. - 16:11h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Sremuš je jedna od moćnih samoniklih biljaka koja posle hladne i duge zime brzinom munje obnavlja telo i čisti organizam od glave do pete.

 

U narodu poznat kao medveđi luk, sremuš sadrži obilje etarskih ulja, vredne minerale, soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin. Ukoliko protrljate bilo koji deo biljke među prstima, osetićete karakterističan miris belog luka. Ali, kada zagrizete listić sremuša, njegov glavni sastojak alin, pod uticajem kiseonika, pretvara se u alicin koji „miluje" kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. U isto vreme, sprečava da se krv lepi za krvne sudove.

 

Pored toga što čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Travari kažu da je dovoljan samo gram sremuša dnevno da podstaknete cirkulaciju i da vam krv normalno teče kroz vene.

 

Hematomi i rane koje sporo zarastaju bivaju brzo izlečene ako se premažu svežim sokom od sremuša, a kupke sa njegovim lišćem smiruju nadraženu kožu, ekceme i dermatitis.

 

Esencijalne kapi

 

Sitno iseckajte listove ili lukovice sremuša tako da rastresito napunite flašu do grlića. Masu naliti domaćom rakijom jačine 38-40%. Držite dve nedelje flašu na suncu ili negde na toplom i pri izvoru svetlosti. Procediti i piti 14 do 15 kapi dnevno s malo vode. Ove kapi regulišu krvni pritisak i čiste krvotok.

 

Vino za smirivanje kašlja

 

Šaku sitno iseckanih listova prokuvajte u četvrt litra belog vina. Zasladite medom ili sirupom i tokom dana pijte više puta polako, gutljaj po gutljaj.

 

Sirup za jak imunitet

 

Dvesta grama sremuša s lukovicom samleti ili sitno naseckati i preliti litrom i po hladne vode. Pošto odstoji pokriveno preko noći, odvojiti tečnost, a sremuš dobro propasirati. U sve to dodati kilogram šećera ili meda i lagano kuvati 10 do 15 minuta. Uzimati tri puta na dan po jednu kašičicu.

 

Salata puna zdravlja

 

Struk mladog belog luka iseckajte na kolutiće, dodajte 300 g svežih listova sremuša, maslinovo ulje i po želji balzamiko sirće. Kada začinite salatu, možete narendati malo tvrdog kravljeg ili kozjeg sira.

 

Nema ručka koji se kuva bez ovog začina: Ceo organizam reaguje, posebno srce! (FOTO)

 

Čorba od sremuša, foto: Shutterstock
Čorba od sremuša, foto: Shutterstock

Šta leči?

 

Glava - ublažava glavobolju, usporava proces starenja, štiti od moždanog udara, podiže opštu otpornost organizma.

 

Pluća - olakšava tegobe kod respiratornih bolesti, iskašljavanje i pražnjenje sinusa, pomaže kod gripa i prehlade.

 

Srce - jača srce i krvne sudove, prevenira kardiovaskularna oboljenja, arteriosklerozu, štiti od infarkta, reguliše krvni pritisak.

 

Krv - snižava loš holesterol i masnoće u krvi, čisti krvotok.

 

Stomak - smanjuje tegobe kod gastritisa i čira, podstiče lučenje supstanci koje štite sluzokožu želuca, pozitivno deluje protiv parazita, povoljno utiče na normalizaciju crevne flore, prevenira bolesti jetre i organa za varenje.

 

Sadrži: etarska ulja (0,07%), vredne mineralne materije, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti, alicin.

 

Jedite sardine što češće, i živećete dugo i bez bolesti: Evo zašto!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs