Vredi probati

Dijeta 10%: Kilogrami spadaju brzo, a uslov je samo jedan!

Sprovodi se u maksimalno 4 faze, što zavisi od trenutne težine i o željene težine, a pauza od 20 dana je obavezna
Fitnes & Nutricija
13:22h Autor:
Dijeta 10%: Kilogrami spadaju brzo, a uslov je samo jedan!
Foto: Profimedia

Dijeta 10 odsto zapravo je koncept mršavljenja koji može da koristi različite planove ishrane kako bi se smanjili suvišni kilogrami.

Svako mršavljenje koje u kratkom vremenskom razdoblju smanji težinu za više od 10 odsto nije potpuno zdravo. Zato je uz ovu dijetu važno paziti i na dodatne stavke kao što je vežbanje i unos tečnosti, a ne samo gubitak kilograma.

Šta je to 10 posto dijeta?

Temelj dijete 10 odsto govori kako je nužno da se telo nakon gubitka kilograma navikne na trenutnu težinu. Pri gubitku kilograma dolazi do jo-jo efekta koji je posledica stresa uzrokovan naglim prestankom dijete i cilj je da se on spreči.

Cilj ove dijete je postepeno telo navići na novu telesnu težinu i održavati novu, željenu.

Dijeta 10% sprovodi se u do 4 faze, što zavisi od trenutne težine i o željene težine. Kao plan ishrane može se koristiti nekoliko dijeta - redukciona dijeta, alkalna dijeta, atkinsonova, mesna ili dukan dijeta.

Pauza od 20 dana obavezno se sprovodi nakon što izgubite 10 odsto težine, i to je peroiod u kojem je fokus na održavanju nove telesne težine i privikavanju tela na novu kilažu. Tako da ta pauza ne znači da se možete odmah vratiti na prethodni način ishrane, već da i dalje treba da budete oprezni kod unosa nekih namirnica.

Detoksikacija vodom: Izbacuje sve otrove, skida kilograme već za 7 dana! (RECEPT)

Nužno je za vreme dijete 10 odsto, ali i za vreme pauze, da je fizička aktivnost pojačana.

Šta jesti u pauzi od dijete 10%

U pauzi od 20 dana treba da pazite na održavanje željene težine. Pravilna ishrana bez masnih jela, puno tečnosti i vežbanje su dobitna kombinacija. Pre svega vam je potrebna tečnost. Konzumirajte tri šoljice zelenog čaja dnevno. Pijte 2 litre vode i sveže isceđenog soka od limuna bez šećera. Izbegavajte kasne večere, radije konzumirajte jogurt od 200 ml bez hleba ili peciva.

Odličan izbor je i kuvano i sirovo povrće, kuvane i sirove salate, variva... Dozvoljeni su začini i maslinovo ulje. Meso kao što su naresci, viršle, kobasice, slanina, pršuta i riba smeju da se jedu sve dok nisu pečeni na ulju.

Možete jesti pirinač i palentu koje začinite s malo maslinovog ulja. Preporučuju se sve vrste sireva i jogurta. Voće može biti sveže i kuvano, a kompoti bez šećera, dok se sušeno i orašasto voće preporučuje u malim količinama.

Konzumacija svih vrsta mlečnih proizvoda je dopuštena uz prilog salata, voća i jaja. Kroz celu dijetu možete da pijete nezaslađenu kafu i čaj, kao i vodu.

Jedete sladoled i kolače, a kilogrami samo spadaju: Sjajna osmočasovna dijeta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs