Jedite ih što više

Voćka za bronzani ten, mali rudnik vitamina i minerala: Leči telo od glave do pete!

Nekoliko kajsija na dan može da vam obezbedi lep, preplanuo ten i sačuva kožu od eventualnih opekotina od sunca
Nutricija 17.06.2017. - 15:40h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Ako teško podnosite leto, mnogo se znojite, a koža vam cvrči na suncu, šaka sočnih kajsija pomoći će vašem organizmu da nadoknadi izgubljenu tečnost, ali i vitamine i minerale. Pored toga što sadrži dosta vode i ima malu energetsku vrednost, kajsija je pravi mali rudnik provitamina A (beta-karoten), prirodnog antioksidanta koji štiti organizam od delovanja slobodnih radikala i čuva epitel i sluzokožu. Sočni plod čisti, hrani i hidrira kožu. Smiruje nadraženu kožu nakon preteranog sunčanja i blagotvorno deluje na sve tipove kože. Na lice je najbolje stavljati komade sveže kajsije.

 

Za pamćenje i koncentraciju

 

Kajsija je jedna od voćki koja jača imunitet, štiti organizam od infekcije i odlična je preventiva u borbi protiv različitih oboljenja. Ukoliko se svakodnevno nađe na meniju, može znatno da poboljša pamćenje i koncentraciju.

 

Pritisak pod kontrolom

 

Obilje kalijuma (370 mg u 100 g) u sočnom plodu kajsije i nizak sadržaj natrijuma (svega 0,8 mg na 100 g), garantuje zdrave krvne sudove. Pored toga što snižava loš holesterol, kajsija blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, prija srcu i reguliše krvni pritisak.

 

Lekoviti sok

 

Sveže ceđen sok iz narandžastih plodova pomaže kod tegoba izazvanih groznicom i visokom temperaturom, kao i kod oboljenja kože i opekotina. Sok od zrele kajsije se pokazao kao izuzetno osvežavajući napitak koji ubrzava i podstiče izbacivanje toksičnih materija iz organizma.

 

Domaći sok od kajsije: Zdravo letnje osveženje puno vitamina! (RECEPT)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Voćni balzam za usne

 

Za balzam za usne vam je potrebno: kašičica pčelinjeg voska, kašičica ulja semena kajsije (koštica kajsije), kašičica ulja nevena, četiri kapi etarskog ulja pomorandže. Kada rastopite pčelinji vosak na pari, dodajte ulje semena kajsije i nevena, stalno mešajući. Sklonite s ringle. Kad se malo ohladi, dodajte ulje pomorandže. Sipajte u malu posudu s poklopcem, koja može da stane u tašnu, tako da balsam možete koristiti i van kuće.

 

Kašica za juniora

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sastojci: 100 g sušenih kajsija, 2 šolje mešavine soka od jabuke i vode

 

Priprema: Kuvajte kajsije u mešavini vode i soka dok tečnost ne provri. Sklonite s ringle i ostavite da odstoji desetak minuta. Stavite u blender kajsije i deo tečnosti i napravite retku kašicu. Ukoliko nije dovoljno retka, dodajte još tečnosti u kojoj su se kuvale kajsije. Ako je suviše retka, dodajte malo pirinčanih pahuljica.

 

Šta leči

 

Glava - poboljšava vid, pamćenje i koncentraciju, jača zube, pomaže kod anksioznosti, sprečava gubitak kose.

 

Koža - čuva epitel i sluzokožu, štiti od dermatoza, pomaže kod opekotina.

 

Srce - odlična preventiva od kardioloških bolesti, reguliše krvni pritisak.

 

Pluća - ublažava simptome astme, jača imuni sistem.

 

Krvni sudovi - snižava nivo lošeg holesterola, pomaže kod anemije.

 

Stomak - podstiče rad organa za varenje, ubrzava detoksikaciju, odličan diuretik.

 

Nutritivni sastav

 

Minerali - kalcijum, magnezijum, gvožđe, sumpor, fosfor.

 

Vitamini - beta-karoten (provitamin A), kompleks B vitamina, C, B-17 (u koštici).

 

Salata Metla: Samo jedna činija čisti sve masnoće i otrove iz tela! (RECEPT)

 

Foto: Shutterstok
Foto: Shutterstok


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs