Obratite pažnju

Koje namirnice sadrže najviše vode: Toliko su zdrave da ih treba jesti i na silu!

Osim vode i ostalih napitaka, postoje određene namirnice koje su bogate vodom, te mogu biti vaš odličan saveznik tokom letnjih vrućina
Fitnes & Nutricija
19:08h Autor:
Koje namirnice sadrže najviše vode: Toliko su zdrave da ih treba jesti i na silu!
Foto: Thinkstock

Leto samo što nije i zvanično počelo, a sa njim i visoke temperature. Kako bi naš organizam što lakše podneo letnje vrućine ključna je hidratacija.

Dakle, najvažnije je piti običnu vodu. Svaka drasla zdrava osoba trebalo bi u organizam da unese oko 8-10 čaša (1 čaša = 2 dl) vode na dan. U slučaju da ste fizički aktivni, ovoj količini potrebno je dodati od jedne do tri čaše za svaki sat aktivnosti. Ukoliko baš i ne preferirate običnu vodu, mleko i sveže ceđeni voćni sokovi odlična su opcija jer će uz vodu organizmu osigurati i druge potrebne nutrijente koji se takođe gube znojenjem tela. Kada su ceđeni sokovi u pitanju, hranljivi sastojci voća i povrća brže se apsorbuju u tečnom obliku i vaše telo može početi da ih koristi bez nepotrebnog odlaganja.

Šta se dešava kad pomešate cveklu, šargarepu i jabuku: Čaša soka uništava ove bolesti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ako imate više od 65 godina, nemojte se oslanjati samo na osećaj žeđi jer vaš organizam verovatno ima smanjen efekat termoregulacije. Zato starije osobe treba da piju „na silu". Ipak, neka pića i napitke je tokom visokih temperatura potrebno izbegavati. Kofeinski napici i alkoholna pića deluju kao diuretici čime uzrokuju dodatan gubitak tečnosti, pa ih je potrebno ograničiti ili uz njih uzimati dodatne količine vode.

Osim vode i ostalih napitaka, postoje određene namirnice koje su bogate vodom, te mogu biti vaš odličan saveznik u hidrataciji. Razne vrste voća i povrća sadrže i različite procente vode:

1. zelena salata 95 %

2. lubenica 92 % (za šta je sve dobra lubenica, saznajte OVDE)

3. brokoli 91 %

4. grejpfrut 91 %

5. šargarepa 87 % (šta sve leči sok od šargarepe, saznajte OVDE)

6. jabuka 84 %

7. paradajz 71 %

8. tunjevina (konzervirana, bez ulja) 70 %

9. pirinač (kuvani) 69 %

10. testenina (kuvana) 66 %

Limun i đumbir su male bebe za njih: 3 najjača sagorevača masti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs