Ubice lepote

Oprezno: Osam namirnica koje uništavaju kožu!

Voćni jogurt, šećer, cele žitarice, sojino mleko, kao i mlečni proizvodi samo su neke od namirnica oko kojih bi trebalo povesti računa, jer mogu pogoršati izgled vaše kože
Fitnes & Nutricija
20:58h
Oprezno: Osam namirnica koje uništavaju kožu!
Foto: Shutterstock

Svaki dan se umivate i skidate šminku pre odlaska u krevet, ali vaša koža je i dalje suva i tmurna. Iako negujete kožu, nešto, ipak, propuštate – ono što unosite u organizam je, takođe, izuzetno važno za dobar izgled i zdravlje kože.

ČokoladaSudeći prema izjavama nutricionista, čokolada pomaže u pojavljivanju akni jer podstiče proizvodnju interleukina, koji izaziva upale u imunološkom sistemu, te snižava efikasnost prirodne telesne obrane, zbog čega bakterije lakše dopiru do bubuljica i pogoršavaju ih.

Hleb, šećer i hrana sa visokim postotkom ugljenih hidrataŠto više izbegavate hranu sa visokim postotkom ugljenih hidrata, koža će vam lepše izgledati. Povišen nivo insulina koji se javlja zbog konzumacije velikih količina ugljenih hidrata, uzrokuje masnu kožu pogodnu za bakterije, ali i upalne procese na koži.

Cele žitariceCele žitarice su svakako bolje od onih belih, ali čak i one mogu da naštete vašoj koži. Gluten može da uzrokuje upale i imunološki odgovor koji rezultira stvaranjem akni i drugih kožnih problema.

Mlečni proizvodiU mlečnim proizvodima se nalaze sastojci koji uzrokuju povećani nastanak masnih tvorevina na koži koje blokiraju pore i dovode do nastanka bubuljica i akni. Ovo, verovali ili ne, može uzrokovati samo jedna čaša mleka. Mlečni proizvodi sa smanjenim postotkom masti ujedno označavaju i proizvod sa više laktoze (šećera) koja uzrokuje akne i druge kožne probleme. Izbegavajte konzumiranje mlečnih proizvoda dve nedelje kako biste bili sigurni šta kod vas dovodi do stvaranja akni.

Sojino mlekoSoja može uzrokovati reakcije u imunološkom sistemu i upale koje štete zdravlju i izgledu kože. S ovim se problemom najčešće susreću vegani i vegetarijanci, koji se oslanjaju na proizvode od soje, a to se može razviti i u netoleranciju na ovu namirnicu.

Voćni jogurtiIako se na prvi pogled čine bezopasni, te male čašice imaju više šećera nego čokoladica. Šećer je glavni krivac za mnogobrojne probleme sa kojima se susrećemo, uključujući prevremenu pojavu bora i opuštenost kože.

"Prazna" hranaHrana kojoj nedostaju nutritivne vrednosti direktno se skladišti u obliku sala i masnih naslaga koje uzrokuju svakakve probleme kože. Ne samo da ovakvoj hrani nedostaju antioksidansi, koji su glavni zaštitnici mladalačke kože, nego je neretko puna soli, koje uzrokuju nadutost oko očiju.

AlkoholAlkohol dehidrira telo i kožu, zbog čega izgledamo umorno i ispijeno. Dnevno popijte najmanje dva litra vode za svežiji izgled, bolju probavu i zdravlje, te izbjegavajte alkohol kad je god to moguće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs