4 čudesne namirnice

Ishrana koju Srpkinje treba da preuzmu od Skandinavki: One nikada nemaju problema sa kilažom!

Nordijska dijeta daje energiju, uravnotežuje pritisak i masnoće u krvi i pomaže u mršavljenju
Fitnes & Nutricija
04:52h Autor:
Ishrana koju Srpkinje treba da preuzmu od Skandinavki: One nikada nemaju problema sa kilažom!
Foto: Thinkstock

Istraživanja su pokazala da takozvana nordijska dijeta, poznata kao NND (New Nordic Diet) daje energiju, uravnotežuje pritisak i masnoće u krvi i pomaže u mršavljenju. Ako želite da uživati u njenim pozitivnim efektima, u jelovnik uvrstite sledeće namirnice:

1. Ražani hleb

Integralni hleb od raži je mnogo bogatiji vlaknima nego beli hleb. Potrebno je više vremena da se sažvaće i svari, a to je veliki plus za zdravlje i vitkost – nema naglih "skokova" šećera u krvi i duže ostajete siti. Raž je bogat manganom, mineralom koji je važan za stvaranje energije, normalan rad štitaste žlezde i čvrstoću kostiju i zuba.

Ukusan hleb koji ne goji: Odličan i za dijabetičare! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. Korenasto povrće

Duži osećaj sitosti daje i korenasto povrće poput krompira, cvekle, repe, paškanata, šargarepe, zahvaljujući tome što sadrži zdravu kombinaciju vlakana i ugljenih hidrata koji se sporo vare. Cvekla je odličan izbor i zato što sadrži pigment betalain koji joj daje karakterističnu boju, a ujedno je snažan antioksidans koji pomaže u detoksikaciji organizma. Uživajte u korenastom povrću na različite ukusne načine, od sirovih "štapića" koji se poslužuju uz sosove, do salata i variva.

Narendajte kupus, šargarepu i cveklu: Činija zdravlja brzinski topi masti i čisti telo! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Masna riba

Ne bojte se, reč je o zdravim masnoćama kojima će se vaše telo razveseliti! Masna riba koja je tipična za severna mora, npr. losos, haringa i skuša, među najkvalitetnijim je izvorima nezasićenih omega-3 masnih kiselina koje su nužne za zdravlje srca i mozga. Ove vrste riba bogate su i proteinima, glavnim "graditeljima" energije i snage u organizmu.

Šta jedu mršavi ljudi: 8 namirnica koje treba da ubacite u svoj jelovnik!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4. Ulje repice

Repičino ulje dostojna je konkurencija maslinovom ulju zato što je izuzetno bogato nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Repičino ulje ima neutralniji ukus i odlično je za prženje, pohovanje, grilovanje... Birajte ekstra devičansko odnosno hladno presovano ulje repice. Odlično je kao dodatak salatama i grilovanom povrću.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs